Hau, Hau, Hauho

Mistä tuttu Hauho tää
Juice sitä säveltää

Hauho, Hauho Hau hau, hou hou
Tuli jenkki ja germaani aikoinaan
Kylän uutta kirkkoa katsomaan
Tornin korkeus sekoitti Ryhmän tään pää.
(Ote Juicen kappaleesta Hauho)

Marraskuun puolen välin aurinkoinen sunnuntai siivitti meidät Hauhon kylälle. Ei ollut mitään ennakko-odotusta Hauhosta. Mutta yllätti totaalisesti. Kuten lukijat jo tiedätte, että meillä Krissen kanssa on tavaksi tullut ensimmäisenä suunnata kirkolle, jos kylässä semmoinen on. Niin täälläkin. Hienointa oli kirkolle tulo Vanharaittia pitkin. Kapea katu ja kadun varressa olevat vanhat talot. Viehättävää, todella idyllinen asuinpaikka.

Kiersimme ja kuvasimme kirkon aurinkon kullatessa väreillään kirkon hienon väriseksi. Kirkon alueella oli jälkiä hautausmaasta muutamien hautamuistomerkkien muodossa.

Kirkolta kävelimme ihailemaan Hauhonselkää, jonne aurinko matalalta paistoi ja hieno tuulen tuiverrus sai järvenpinnan väreilemään.

Nousimme takaisin kirkon luokse ja jatkoimme kävellen matkaamme pitkin Vanharaittia kohti Vuorenharjun näköalatornille.

Näköalatorni on rakennettu 2008. Näköalatornin paikkeilla on sijainnut kaksi tuulimyllyä. Tuulimyllyjen muistoksi on jäljelle jääneeseen myllynkiveen liitetty muistolaatta.

Näköalatorni ei onneksi ollut kovin korkea, joten korkeanpaikankammoinen uskalsi nousta ihailemaan Hauhonselälle aukeavaa järvimaisemaan. Takaan, että kannatti.

Mutkitellen palasimme Vanharaitin alkupäähän, että saimme kuvattua hienon Vanharaitin nähtävyyksistä tehdyn infotaulun.

Vanhaaraittia taas kävelimme kirkolle ja tien viitan mukaan johdatimme askeleemme kohti ulkomuseoaluetta. Toki tiesimme olevan kiinni, mutta kävimme katselemassa rakennukset. Ensimmäisenä näimme pappilan rakennuksen ja taaksepäin katsoessa kirkkoon saimme eri perspektiivin. Kuvat ovat niin pronssin ja kullan sävyisiä.

Kotkon ulkomuseo sijaitsee Kotkonharjun luonnonsuojelualueella. Luonnonsuojelualue on perustettu 27.9.1947 seurakunnan aloitteesta.

  1. Vilja-aitta on 1920-luvulla rakennettu pappilan vanha vilja-aitta eli viljamakasiini.

5. Halpparin talo on rakennettu 1700-luvun loppupuolella. Se on siirretty Kaukkalan kylästä 1960-luvulla tälle paikalle.

Kaunis patinoitunut talon ulko-ovi.

2. Pappilan hirsihyyskä eli käymälä. Hienommassa kielenkäytössä tätä on kutsutta pikkukamariksi, mutta 1884 vahvistetussa Hauhon kunnan terveydenhoito-ohjesäännössä hyyskäksi. tällöin annettiin ohje, että jokaisessa talossa täytyy löytyä hyyskä.

2. Mamsellimainen tuulimylly on siirretty Alvettulan kylästä Solperin tilalta Honkasaareen Ilmoilan kylään 1900 luvun alussa. Alvettulassa se jauhoi jauhoja 1890 saakka. Ilmoilassa se oli käytössä vuoteen 1918 ja siirrettiin museoalueelle 1060-luvulla.

3. Mäkitupalaissavusauna on rakennettu 1804 Torvoilan kylässä ja sieltä siirretty alueella.

4. Mäkitupalaisaitta on rakennettu 1800-luvun alussa Tuittulan kylässä Hakasen talon tontilla ja siirretty alueelle 1960-luvulla.

Jätä kommentti