Sammallahdenmäki Rauma

Vainajat kätketyt
kivillä peitetyt
polttamalla haudatut
komeasti merkityt

Sammallahdenmäki Raumalla Lapin kylässä, siellä sijaitsee Suomen suurin pronssikautinen hautaröykkiöalue. Muutamia hautaröykkiöitä olimme nähneet, niin tämä oli ehdottomasti itse nähtävyys. Olihan tämä huikea paikka. Sammalahdenmäki sijaitsee n. 20 km Raumalta ja sinne on helppo löytää. Paikalle on hyvät opasteet. Sääkin suosi kulkijoita, joten tutustuminen alueeseen oli mukavampaa. 

Helteiset säät olivat saaneet kasvustoa palamaan kallioiden pinnalla.

Kävellään rautakautisella hautausmaalla, jonka muistomerkit ovat vain hulppean suuret. Joskus myös mietityttää mistä kaikki nämä kivet on tuotu, kun se sijaitsevat sileillä kallioilla. Toki meren ranta on ollut lähempänä näitä hautoja. 

Sammallahdenmäki kuuluu Unescon maailmanperintöalueisiin, johon se listattiin 1999. Onhan tämä harvinaislaatuinen paikka. Röykkiöitä on nähtävissä 36 kappaletta, joten kyse on todella ainutlaatuisesta paikasta kyse. Mäelle on opastettu reitti ja reitin pituus on n. 1,5 km. Röykkiöt on helppo havaita, koska ne ovat todella suuria. 

Röykkiötä on tutkittu 100 vuoden ajan. Neljä röykkiötä tutkittiin vuonna 1891, mm. Kirkonlattiaa ja Huilun pitkänrauniota. Esinelöytöjä ei silloin tehty.

Kesällä 2002 kaivettiin kahdeksan röykkiötä. Kuudesta löydettiin palanutta ihmisen luuta, jotka viittaavat polttohautauksiin. Eräästä röykkiön pohjalta löydettiin kaksi kivipaasista tehtyä arkkua, joista löytyi palaneita luita ja pronssinen sarjatannerenkaan katkelma.

Täällä on erimallisia röykkiöitä, matalia, pyöreitä pikkuröykkiöitä, suuria kekomaisia, pyöreitä kehäröykkiöitä, spiraalinmuotoisia sekä varhaiselle rautakaudelle ajoittuvia matalia maansekaisia röykkiöitä. Isoja röykkiöitä kutsutaan jättiläisen- eli hiidenkiukaiksi. 

Kallion korkeimmalla kohdalla olevat röykkiöt on ajoitettu 1300-1000 eaa. Nuorin ajoittuu 170 eaa-82, se on tehty haudasta löydetyn rannekkeen perusteella.

Luonnon taidetta kaunemmillaan, hienot pastellin sävyt.
Tämä on erikoisempi ja tunnetuin röykkiö, Kirkon lattia. Tämä on tulkittu haudaksi, vaikka perinteisestä  hautaröykkiön muodosta poikkeaa.

Tähän Kirkon lattiaan liittyy tarina: ”Kristityt ja hiidet rupesivat kilvan kirkkoa rakentamaan. Sovittiin, että ne jotka ensin saavat kirkkonsa valmiiksi soittavat kelloilla, ja niin ruvettiin työhön. Mutta kristityt nostivatkin kaksi pylvästä pystyyn, asettivat kellon niiden väliin ja rupesivat soittamaan. Kun hiidet soiton kuulivat, vihastuivat he ja heittivät työnsä kesken.” Siis hiidet saivat kirkon lattian valmiiksi ja se on nähtävillä vielä tänäkin päivänä.

Meillä meni sekaisin nämä röykkiöt, joten emme osaa niitä nimetä kartan mukaan. Kannattaa käydä tutustumassa tähän kohteeseen, jos historia ja menneisyys kiinnostaa.

Lähdettiin aamulla ajoissa liikkeelle ja kerettiin tämän päivän aikana paljon nähdä. Raumalla, Köyliön kirkolla, Laitilassa ja Untamalassa.

Sammallahdenmäki
Sammallahdentie
27230 Rauma

P-paikat  löytyy paikan päältä.

Helppokulkuinen

Kuvat ©2018. Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Jätä kommentti