Elfvikin louhokset Laajalahti Espoo

Metsään menet ja yllätyt
ei ole sammalet myllätyt
siellä on kivikkoa
melkoista louhikkoa
käy täällä hetki
tee pieni luontoretki

Villa Elfvikin luontotalolle ja luontopolulle mentäessä voi poiketa metsään muutamasta kohdasta. Metsän näkymä riippuu siitä, mistä metsään poikkeaa. Tulee väkisten mieleen sanat, kun metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt. Niin mekin yllätyimme, kun ensimmäisen kerran astuimme metsän kätköihin. Olemme Krissen kanssa käyneet täällä jo useamman kerran, joten kuvat ovat useammalta käynniltä, syksyltä ja keväältä, päivältä ja auringonlaskiessa. Siellä tulee yllättäen vastaan kivikasoja ja louhittuja kallioita. Kuin astuisi salaiseen puutarhaan.

Villa Elfvikin lähellä, metsässä on ollut kaivostoimintaa 1910-1960 välisenä aikana. Laajalahden graniittia käytettiin kasvavien kaupunkialueiden ja ensimmäisen maailmansodan aikaisten linnoituksien rakentamiseen. Voimme vielä nähdä jälkiä louhoksesta kiertäessämme metsän polkuja, jyrkkiä kallion reunoja, kivipaaseja ja kivien hakkaamisesta jääneitä kiven siruja. Luonto ottaa vähitellen kaiken valtaansa ja peittää kasvustollaan kaivosalueen. 

Täällä on kiva kävellä, jotkut jopa juoksee. Jossain kohdin täytyy varovasti kulkea, jossain kohdin on selvät polut. Eksymisen vaaraa ei ole, metsikkö on sen verran pieni. Se rajautuu Elfikin tielle, Espoon rantaraitille, Ruukinrannantielle ja Elfikinkujalle.

Me olemme usein poikenneet metsään Ruukinrannantieltä, josta pieni polku johtaa metsään. Kierrelleet kallioille ja poluilla, laskeutuneet toista polkua pitkin Elfvikintielle. Joskus olemme laskeutuneet kallioilta Elfvikinpolulle. Siellä on jyrkempää, ettei se ole suositeltavaa huonoilla keleillä. Elfvikinpolku johtaa vanhan talon pihaan, joten täytyy muistaa kunnioittaa omistajan yksityisaluetta.
Kirjoittajan huomautus: Talo on purettu vuoden 2022 aikana

Kivilouhoksen kivien hautausmaa.

Villa Elfvikille mentäessä vahva suositus sille, että siellä käydessä kannattaa poiketa metsään ja käydä ihailemassa louhoksia. Nauttia hetki metsässä olosta, joka lievittää stressiä ja poistaa huolia. Villa Elfvikin pysäköintipaikan kohdalta nousee myös polku metsään, jota pitkin pääsee louhoksille. 

Tämä kohta näkyy Elfikin tielle, kun katselee metsään päin.

Elfvikin louhokset
Elfvikintie
02600 Espoo

Kuvat ©Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Jätä kommentti