Panelian ja Euran kautta lomalta kotiin 31.7.2019

Voi miten ihana
paikka nimeltä Panelia

kylä satakuntalainen
historia keskiaikainen
ihanin kylä Suomi 100 vuotta
ei valittu suotta
mekin ollaan lääpäällään
vaikka hetki kyläillään

Jatkoimme matkaa Porin seudulta kotiinpäin. Krissellä oli puhelin kädessä ja hän tapansa mukaan googlea selaili. Yhtäkkiä hän hihkasi, tuolla on Kuninkaanhauta, mikä, mikä Kuninkaanhauta. Sehän selvisi viimeistään, kun käänsimme auton ja lähdimme katsomaan Kuninkaanhautaa. Kyseessä on Pohjoismaiden suurimpiin kuuluva röykkiöhauta, kylässä nimeltä Panelia. Hauta oli heti tien varressa ja kävimme ihailemassa hautaa ja haudan kokoa.

Hauta oli todella vaikuttavan näköinen ja kokoinen. Se on ajoitettu pronssikaudelle. Kooltaan se on noin 36×30 metriä ja korkeutta 3 metriä.
Hautaa ei ole avattu, joten sen sisäpuolisista rakenteista ei tiedetä mitään.

Paneliassa voi tehdä Panelia kylän pronssireitin, sillä Kuninkaanhaudan ohella viisi muutakin röykkiötä eli Juhola, Sepänmäki, Lammashaka, Loukomäki ja Ruohomäki. Me emme käyneet muita katsomassa, kun Paneliakin tuli yllättäen vastaan ja matkaa kotiin oli vielä tovi.

Meidän uteliaisuus voitti ja ajattelimme samalla käydä katsomassa millainen kylä Panelia on. Nimenä jo Panelia oli mielenkiintoinen. Ajoimme kylänraittia pitkin, kunnes silmiimme osui kaunis kivinen silta punaisine kukkineen. Sehän kolahti mieliimme ja tien toisella puolen oli myllyrakennus, jonka pihaan ajoimme parkkiin. Miten kaunista olikaan myllyn pihassa. Pieni koski kohisi aurinkoisessa, kesäisessä päivässä. Kaunis näkymä kohti kivisiltaa. 

Kivan näköinen kylänäkymä kirkon torneineen.

Eurajoen ylittää Satakunnan vanhin kivisilta, joka on rakennettu 1832. Sillan vieressä kulkee uudempi silta. Näkymä oli rauhoittavan seesteinen, 

Paneliankosken kuohuja

Panelia sijaitsee Eurassa. Euraan ja Harjavaltaan on noin 15 km. Panelia on valittu Satakunnan vuoden kyläksi 2006 ja 2017. Maalla-lehden Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi järjestämässä äänestyksessä Panelia valittiin toiseksi ihanammaksi kyläksi Suomessa. Eurajoki kiemurtelee kylän läpi ja Paneliankoski sijaitsee Eurajoessa. Joen rannalla on 1800-luvun puolivälissä rakennettu Rivimylly, jossa toimii myös kotiseutumuseo. 

Puniaset kukat luovat voimakkaan, silti niin kesäisen kontrastin harmaalle sillalle.

Sillan vieressä on 1862 rakennettu Maijalan kivimakasiini.
Panelian jugendtyylinen entinen meijeri, joka on rakennettu 1908, toimii juhlatilana.

Panelian kirkko on rakennettu kyläläisten voimin rukoushuoneeksi vuonna 1909. Torni on rakennettu vuonna 1950 kirkkoon ja samana vuonna rukoushuone vihittiin kirkoksi. Erikoista on se, että kirkon omistaa Panelian rukoushuoneyhdistys, vaikka seurakunta on toiminut koko ajan kirkossa.

Kirkon vieressä oikealla on meijerirakennus.
Paneliassa on oma voimalaitos vuodelta 1922, jonka omistaa panelian Voima Oy.

Kirkon ja meijerin takana katselimme, kuljeskelimme ja törmäsimme Veikko Tuomen polkuun. Nuoremmalle väelle ei varmaan kerro mitään, kuka on Veikko Tuomi, tämä ”Panelian satakieli”. Hän oli tunnettu muusikko/iskelmälaulaja 1950-1990-luvulla.

Pätkä Veikko Tuomen polkua.
Bloggarin kengät ovat tulleet kuvaan.

Aika oli jättää kaunis, ihastuttava Panelia taaksemme. Olisimme viihtyneet täällä pidempäänkin. Katseltavaa jäi vielä paljon. Päivä oli jo pitkällä iltapäivässä ja matkaa oli vielä jäljellä tovi. Mutta kohdallemme sattui vielä Eura. Meidän piti vielä Euralla pysähtyä katsomassa kuuluisia käräjäkiviä.

Silta yli synkän virran, no ei tokkiinsa, vaan Eurajoen.

Käräjämäki on yksi tunnetuimmista muinaisjäännösalueista. Käräjäkivet tekevät käräjäympyrän, jonka on uskottu olleen tuomioistuimen paikka. Alunperin se on kuitenkin ollut viimeinen tunnettu polttohauta esihistorialliselta ajalta noin 600 jaa. Käräjämäellä on valtava määrä hautoja 600-1200 jaa. 

Alueella näkyi myös hauta painanteita. Osa haudoista on tutkittu ja mielenkiitoisin on ns. Miekkamiehen hauta. Hautakuoppa oli ollut poikeuksellisen suuri, kolme metriä pitkä ja metrin leveä. Hauta oli vuorattu puulla ja peitetty punaisilla hiekkakivilaatoilla. Taivasmatkaansa varten vainja oli saanut mukaansa mm. miekan. väkipuukon, keihään, kilven ja spiraalisormuksen. Mukana oli myös käyttämätön kvartsiittihionkivi, jonka on arveltu symboloivan päällikkyyttä.

Panelia
kylä Eurassa

Euran käräjämäki
Käräjämäentie
27510 Eura

Kuvat@2019. Reppu ja Reiskat. Kaikki oikeudet pidätetään.

Yksi kommentti artikkeliin ”Panelian ja Euran kautta lomalta kotiin 31.7.2019

  1. Päivitysilmoitus: Kauniita vanhoja siltoja reissujen varrelta – Reiskat ja Reppu

Jätä kommentti