Dramaattinen Dagmarin lähde Tammisaari

Metsän keskellä, meren rannalla
on paikka ainutlaatuinen
muistomerkki ja kiviset rakennelmat
On paikka nimetty mukaan keisarinnan,
Tanskan kauniin Dagmarin, prinsessan.
Lähteestä vedet siemailtu
eväät rannalla nautittu.
Kesäpäivää vietetty rannalla
Ihanan Tammisaaren auringon alla.

Tammisaaressa sijaitseva Dagmarin lähde on monen tiedossa ja kohteena se onkin hieno. Jopa erikoinen metsässä meren rannalla. Me käytiin täällä Krissen kanssa ekan kerran vuonna  2017 ja tänä keväänä 2021 Tytön ja koirien kanssa. Tästä on jäänyt juttu kirjoittamatta, mutta nyt tässä on pieni tarina ainutlaatuisesta nähtävyydestä.

Dragmarin lähde sijaitsee Dragmarin puistossa Tammisaaresta noin 7 km Hankoon päin Källvikenissä eli Lähdelahdessa. Hangontieltä on opasteet lähteelle. Parkkipaikka on tien vieressä ja mäntyistä metsätietä kävellään muutama sata metriä lähteen luo. Paikalla on infotaulu, joka kertoo lähteestä ja siitä miksi se sijaitsee näin erikoisessa paikassa.

Venäjän keisarinna ja Suomen suuriruhtinatar Maria Feodorovna (1847-1928) tunnettiin ennen avioliittoaan keisari Aleksanteri III kanssa, Tanskan prinsessa Dagmarina. Hän oli ensin kihloissa Aleksanterin vanhemman veljen Venäjän kruununperillisen Nikolai Aleksandrovitšin kanssa, joka menehtyi tuberkulosiin 1865. Nikolain viimeinen toive oli, että Dagmar menisi naimisiin hänen veljensä kanssa. Näin tapahtui ja pari sai kuusi lasta, joista vanhin oli Nikolai II, eli Venäjän viimeinen keisari.

Muistokivi, johon on hakattu päivämäärät keisariparin useista vierailuista Tammisaaren saaristossa ja Källvikenissa vuosina 1887-1894. Muistokiven on pystyttänyt silloinen maanomistaja, vapaaherra Mauritz Hisinger luultavasti vuonna 1888 ja samalla hän nimesi paikan Dagmarin lähteeksi.

Mies, nainen ja lapsi Dagmarin lähteellä 1920-luvulla.
Valokuvaaja Ragnar Nyberg. Lähde: Helsingin kaupunginmuseo, Finna.

Keisarinna Maria Fjodorovna oli suuri Suomen ystävä ja yhdessä perheensä kanssa he viettivät kesäisin aikaansa Langinkosken kalastusmajalla. (Langinkoskesta, jossa sijaitsee keisarillinen kalastusmaja, on blogikirjoitus kirjoitettu aiemmin tältä keväältä). 
Keisariperhe tykkäsi purjehtia ja käydä Turunsaaristossa, kuten Högsåran saaren pohjoispuolella olevassa Kejsarhamn satamassa. (Hågårasta löytyy myös blogi) Samoin Tammisaaren saaristo oli heille tärkeä purjehdusalue. Purjehdusretkellä oli hyvä pysähtyä Källvikeniin virkistäytymään ja nauttimaan kesäisestä eväsretkikohteesta raikkaan lähdepuron antamasta virkeydestä. 
Tsaaripariskunnan risteilyllä oli tavallisesti kolme alusta sekä pari luotsivenettä. Laivueeseen kuului myös kaksi torpeedovenettä. Miehistöluettelo, reitit ja aikataulut pidettiin salassa turvallisuuden takia. Laivueessa ihmisten määrä saattoi nousta satoihin. Mukana oli esim. oma orkesteri. Kyseessä ei siis ollut mikään pikku risteily.
Källviken on ollut suosittu kohde myös paikkakuntalaisten keskuudessa. Hieno hiekkaranta antaa hyvät puitteet kesäpäivän viettoon. Lähteen kirkas vesi virkistää kesäpäivän janon tyydyttämiseen. Sielu lepää katsellessa kesäpilvien hentoja höytyleitä ja nauttia metsän tuoksusta.

Lähteestä laskeva puro laskee kivestä tehtyyn altaaseen, josta se valuu kivien välistä mereen. Ensimmäisen kerran pariskunta rantautui Källvikeniin 1.7.1884. Huvipurressa olleen luotsin epäillään tienneen paikan paikallisten kesänviettopaikkana ja hän johdatti keisariparin rantautumaan ja lähdevettä nauttimaan hopeista maljoistaan. 

Toisen kerran jälkeen vuonna 1887 tieto keisariparin mieltymyksestä lähdealueeseen tavoitti maanomistajan. Maanomistaja, aiemmin mainittu, Hisinger tilasi arkkitehti Jac. Ahrenbergilta suunnitelman lähdealueen kunnostamisen puistoksi. Arkkitehti Magnus Schjerbeck toteutti rakenteet ja muistomerkin puistoon. Kesällä 1888 huvipurren jälleen saapuessa Lähdelahdelle itse Hisinger oli toivottamassa vieraat tervetulleiksi uudelta laiturilta käsin.

Lähdevesi lorisee lähteestä ja näyttää erittäin kirkkaalta.

Hisinger myi alueen vuonna 1891 Skogbyn Oy Fiskars Ab:lle ja alue kuuluu nykyäänkin Fiskarsin omistukseen. Fiskars on kunnostanut aluetta ja sen rakenteita. Minäkin muistelin, kun kävimme ekan kerran täällä Krissen kanssa, paikka oli eri näköisempi. Tämä paikka on kansallisaarre, jota todella kannattaa pitää yllä ja kunnostaa. Nyt meidän Tytön kanssa käydessä porukkaa oli liikkeellä useamman henkilön ryhmissä

Kivinen picnic-pöytä, mallia keisarillinen.

Dagmarin lähde
Leksvallintie 322
10660 Raasepori

Kohteessa on merkitty P-paikka

ja kohde on kohtuullisen helppokulkuinen

Kuvat©2021. Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Jätä kommentti