Ajellen Aurinkokuntaan Helsinki-Espoo

Aurinko, kuu
tähdet ja maa
Planeetat nähdä saa
Jupiter, Saturnus
Neptunus, ja Uranus
Aurinkokuntaan tutustut
Pääkaupunkiseudulla
kun kuljeskelet

Etukuvassa on Villa Elfvikin huvimaja rannan läheisyydessä luontopolun varrella. Miten tämä liittyy aurinkokuntaan, herää ehkä kysymys. Täältä alkoi matkamme etsiä aurinkokunnan muutkin planeetat, jotka tästä tarinasta löytyvät sekä niiden sijainnit. 
Pajamäen aurinkokuntamalli on valmistunut vuonna 1992 ja se on osin Helsingin ja Espoon aluella. Aurinkokuntamalli ja sen planeetat ovat sijoitettu kuten ne ovat taivaalla. Aurinkokunnan pienoismallin mittakaava on tässä maanpäällisessä mallissa yhden suhde miljardiin eli yksi millimetri vastaa aurinkokunnan 1000 kilometriä. Mallit ovat betonipilareiden päässä ja niiden koko on näytetty palloina. Mallin on suunnitellut tähtitieteen harrastelija Leo Sulamaa. Hänellä on ollut oma tähtitorni Pajamäessä. Liikkeelle lähdimme Auringosta, joka sijaitsee Pajamäen Patterinmäen laella. 

Aurinkokuntamalliin voi tutustua pyöräillen, kävellen tai omalla autolla. Myös bussilla kulkeminen onnistuu. Reitin voi suunnitella omien mieltymysten mukaan.
Aurinkokuntamme planeetat jakautuvat kahteen ryhmään: Merkurius, Venus, Maa ja Mars eli nämä ovat maankaltaisia. Toinen ryhmä Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus ovat jättiläisplaneettoja. Kaukaisin eli Pluto ei kuulu kumpaankaan ryhmään.

Me olemme näitä käyneet katsomassa milloin on sopivasti paikalle osuneet. Meitä lähimpänä on on Villa Elfikin huvilan lähellä oleva Uranus, joka sijaitsee vanhassa paviljongissa. Sieltä ei ole näköyhteyttä Auringon mallille.
Patterimäen laella hopeisen kepin päässä 20 m korkeudella kohoaa hopeinen halkaisijaltaan 140 cm kokoinen Aurinko. Aurinko on tähti, jota Maa kiertää. Auringon ympärillä olevat planeetat ja muut kappaleet muodostavat aurinkokunnan. Auringon säteily on maapallon merkittävin energianlähde. Monessa kulttuurissa Aurinkoa on palvottu jumalana entisinä aikoina.

Auringon ollessa mäen päällä teräsputken päässä, planeetat ovat laitettu betonipylväiden päähän. Mäen alapuolella sijaitsee Merkurius kävelytien varrelta. Merkurius on lähinnä Aurinkoa ja on aurinkokunnan pienin planeetta. Merkurius on kuiva ja kuollut kaasukehätön kiviplaneetta. Merkuriuksen kokoa kuvaa tuo pieni pallo terästapin päässä. Merkurius on taivaan kirkkaimpia kohteita. Sen nimi tulee roomalaisen mytologian Mercuriuksesta, joka oli varkaiden ja kauppiaiden jumala sekä jumalten sanansaattaja.

Merkuriuksesta etelään noin 50 m päässä ulkoiluteiden risteyksessä sijaitsee Venus. Venus on aurinkokunnan toinen planeetta Auringosta. Venus näkyy maahan kirkkaana tähtenä aamu- ja iltataivaalla. Se on mahdollista nähdä jopa päivällä, jos tietää mistä sitä katselee. Se on kirkkain tähtimäinen kohde. Venus kiertää Aurinkoa lähempänä kuin Maa ja tulee lähemmäksi Maata.

Venukselta on näkymä Merkuriukselle, joka himmeästi näkyy oikealla puiden välissä.

Sieltä lounaaseen kävellään kävelytietä noin 100 m ja sieltä löytyy Maa harmaa tolpan päästä. Maa tai Tellus on kolmas planeetta Auringosta. Maa on aurinkokunnan tihein ja viidenneksi suurin planeetta. Maa on kiviplaneetta, jolla metalleista syntynyt ydin, kiviaineksista muodostunut sula vaippa sekä kiinteä kuori. Sillä on myös ilmakehä ja vettä. Maassa on runsaasti elämää, kuten varmasti sen tiedämme jokaikinen. 

Maa on Patterinmäen alapuolella.

Maan mallista on näköyhteys Marsiin, joka sijaitsee havuaidassa, kun kävellään kohti bussien kääntöpaikkaa. Mars on aurinkokuntamme neljäs planeetta Auringosta laskien ja on Maan naapuriplaneetta. Mars on nimetty roomalaisessa mytologisessa esiintyvän sodanjumalan Marsin mukaan. Marsin läpimitta on noin puolet Maan läpimitasta ja on ihmiselle elinkelvoton punertava planeetta.

Lintu oli kakkinut Marsin mallin ja rva bloggari oli kakkia housuihinsa, kun kuvasi Marsia. Asetuin hyvin kuvamaan Marsista kohti Maata, kun katsoimme tipusen kanssa toisiamme silmästä silmään ja kumpikin säikähdettiin. Lintu lähti ja minä meinasin lentää pyrstölleen kun niin kovasti säikähdin.

Pajamäellä voi mallin kiertää, että aloittaa Marsista. Kulkusuunnan voi itse valita, riippuen mistä saapuu Patterimäelle.

Kuva Marsista Maahan jäi vähän epäselväksi.

Eräällä päiväkävelyllä päätimme käydä katsomassa Jupiterin, jonka malli on Talinhuipun itärinteessä.

Täältä pitäisi näkyä Auringon malliin, elleivät puut estäisi näkyvyyttä. Jupiterin malli oli saanut kivat, mutta synkeät kasvot. Kaikki pitää sotkea ja maalata, mutta toki parasta, että malli on pystyssä.

Jupiter on viides planeetta Auringosta lukien. Jupiter on enimmäkseen nestemäisestä vedystä ja heliumista koostuva jättiläisplaneetta, jonka kaasukehässä on valtavia virtauksia ja pyörremyrskyjä. Se on suurin Aurinkokunnan planeetoista. Jupiter on nimetty roomalaisen Jupiter-jumalan mukaan.

Lokakuun viimeinen päivä sai meidät metsästämään tätä puuttuvaa Saturnuksen planeetan mallia, joka sijaitsee Pitäjänmäen Lidln edessä. Se sijaitsee Auringon mallista 1444 m kaakkoon. Täältä voisi kiikaroida Aurinkoa, jos ei olisi esteitä tiellä. 

Kuvasta voisi melkein tehdä piilokuvan ja kysyä, arvaa, missä malli on. Värit sointuvat hienosti Lidlin väreihin. Paikka on vain kuin hävityksen jäljiltä, kun Raide-Jokerin työmaa jyllää ja kadut ovat auki revityt. Onneksi mallia ei oltu hävitetty tai piilotettu, vaikka hetken jo niin kuvittelimme. Olisihan se ollut jo pyhäinhäväistys. 

Siellä malli nökötti kuten pitikin. Aitojen sisällä, köytettynä, vähän kallellaan. Taisipa olla vähän hattukin kallellaan.  

Saturnus on kuudes planeetta Auringosta laskettuna. Nimensä se on saanut roomalaisen Saturnus-jumalan mukaan. Navoiltaan Saturnus on litistynyt, mutta kuuluu jättiläisplaneetoihin ja on aurinkokuntamme toiseksi suurin planeetta.

Villa Elfvikin alueella liikkuessaan ja huvimajassa vieraillessaan jokainen, joka on siellä käynyt on törmännyt tähän Uranuksen malliin kuten mekin muutama vuosi sitten.  Krisse minulle silloin mainitsi, että on olemassa tälläinen aurinkokuntamalli. Siitä pikkuhiljaa sai ajatus virisi tästä aurinkokuntamallin tutkimisesta ja planeettojen etsimisestä.

Uranus on seitsemäs planeetta Auringosta katsoen. Se on planeetoista kooltaan kolmanneksi ja massaltaan neljänneksi suurin. Se on ainoana nimetty kreikkalaisen Uranoksen mukaan, kun muut ovat roomalaisten jumalien mukaan nimetyt. 

Uranus on ensimmäinen planeetta, jonka voidaan sanoa löytyneen. Ensimmäinen merkintä on vuodelta 1690. Sen jälkeen siitä tehtiin muutamia havaintoja. Vuonna 1781 eräs tähtitieteilijä löysi Uranuksen ja nimesi sen aluksi komeetaksi. Suomalainen matemaatikko ja tähtitieteilijä Anders Johan Lexell laski kohteelle radan ja totesi Sir William Hershelin löytäneen uuden planeetan. 
Hieno oli löytää suomalainen nimi planeettojen löytämisistä. Joten pieni tietoisku hänestä. Anders Johan Lexell (1740-1784). Häntä on pidetty suurimpana suomalaisena tieteilijänä. Hän saavutti kansainvälistä mainetta erityisesti pallogeometrian ja komeettojen tutkijana. Hän oli huomannut Uranuksen kiertoradassa häiriöitä ja päätteli niiden aiheuttajaksi toisen planeetan (Neptunus), vaikka Neptunuksen sijainti on laskettu paljon myöhemmin. Lexelin mukaan on nimetty Kuun kraateri (Lexell), komeetta (D/1770 L1, Lexell ja asteroidi (2004 Lexell).

Neptunus löytyi keväällä Lehtisaaren länsirannalta, Otaniemen sillan läheisyydestä. Sillan kupeessa on pieni parkkipaikka, johon auton voi jättää ja Neptunus löytyy heti rannan tuntumasta. Neptunus on aurinkokunnan kahdeksas ja uloin planeetta Auringosta laskien. Väriltään se on sininen ja siinä on suuri, tumma pilkku. Neptunus on halkaisijaltaan neljänneksi ja massaltaan kolmanneksi suurin planeetta. Samoin se on tihein jättiläisplaneetta. Neptunuksen on löytäneet Urbain Le Verries, John Couch Adams ja Johan Calle 23.syyskuuta 1846.

Kiikareilla voi nähdä Auringon Patterimäellä täältä Neptunukselta. Matkaa näillä on 4487 metriä.

Talvisena iltapäivänä liikkuessamme Keilaniemen läheisyydessä muistimme Pluton, jonka löysimme Länsiväylän varrelta Hanasaaren liittymästä. Täällä ei ollut muuta merkkiä Pluton olemassaolosta kuin nuppineulan kokoinen merkki ja nimi taulussa. 

Pluto on plutoidi, jäästä ja kivestä koostuva kääpiöplaneetta, joka kiertää Aurinkoa pääosin Neptunusta kauempana Kuiperin vyöhykkeellä. Se on löydetty vuonna 1930 ja on pidetty aurinkokunnan yhdeksäntenä planeettana. Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni loi uuden planeetan määritelmän vuonna 2006 ja tämän määritelmän mukaan Kuiperin vyöhykkeen kappaleet eivät ole planeettoja, joten Plutoa ei enää määritellä planeetaksi. Nimensä Pluto on saanut roomalaisen manalan jumalan Pluton mukaan, joka on elämälle erittäin epäedullinen paikka. 

Kharon on kääpiöplaneetta Pluton kuu. Sitä pidetään kaksoiskääpiöplaneettana Pluton kanssa. Tunnetaan myös nimellä (132340) Pluto I. Se on löydetty 22. kesäkuuta 1978 tähtitieteilijä James Christyn huomatessa valokuvatessaan Plutoa, että siihen ilmestyy säännöllisesti pieni pullistuma. Se vahvistettiin myöhemmin erilliseksi taivaankappaleeksi. Se sai nimensä kreikkalaisen tuonelan jumalan Haadenin lautturin mukaan. 

Näin on aurinkokunnan planeetat on etsitty ja löydetty. Itsellekin uutta tietoa planeetoista ja niiden etäisyyksistä Aurinkoon. Kiva etsintäretki perheelle tai muillekin seikkailunhaluisille. Suosittelen.

Aurinkokuntamalli
Aurinko, Merkurius, Venus, Maa ja Mars
Patterimäki, Pajamäki
Helsinki

Jupiter
Talin huippu

Saturnus
Lidl, Pitäjänmäki
Helsinki

Uranus
Villa Elfvik

Neptunus
Lehtisaari

Pluto
Hanasaarenranta
Espoo

Google-karttaa selaillen löytyy kohteet merkattuina. 

Kuvat ©2021. Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Jätä kommentti