Osittainen Oulujärven ympäriajo 11.7.2021

Kajaani, Paltamo, Vaala 
Näitä kaikki yhdistää
Kainuun meri, Oulujärvi
ympäri sen voi kiertää
lossilla yli ja teitä pitkin

Kesälomalla Kainuussa. Helteiset säät jatkuvat ja paahdetta riittää, vaikka pilviä näkyy taivaalla ja jonkun verran tuultakin on, mutta se ei paljoa helpota. Ilmastoidussa autossa on aivan miellyttävä matkustaa ja Kajaanista lähdimme pojan, teinipojan ja pikkupojan kanssa viettämään laatuaikaa autossa ja vähän muutenkin. 

Kainuulaista maalaismaisemaa.

Ensimmäinen etappi oli tankkaustarina Vuolijoen Alepaan. Vichyä nassuun ja jätskiä sisäiseen jäähdytykseen. Sattui samalla rouva blokkaajalle tulla mieleen, jotta Vuolijoen kirkolla täytyy käydä. Erikoisen näköinen Vuolijoen kirkko on Kainuun ainoa harmaakivikirkko, joten se sai mielenkiinnon heräämään täysin uusiin sfääreihin. Poika sattui kokeilemaan ovea ja yllätykseksemme se oli auki. Pääsimme näkemään miltä kirkko näytti sisältä.

Alepaa vastapäätä oli tuommoinen rakennus ja ei voinut erehtyä, että ollaan Vuolijoella.

Vuolijoen kirkosta on oma kirjoitus: Vuolijoen kirkko Kainuu

Kirkolta matkasimme Alassalmen lossille, jolta päästään Manamasalon puolelle. Sinne saavuttuamme näimme vain lossin perävalot. Myöhästyimme hetken. Harmitti. Lapsoset pääsivät heittelemään leipäkiviä. Saimme ihailla Oulujärven maisemia ja samalla komentaa lapsosia heidän puuhistaan. Onneksi näin kesäaikana lossi kulkee edestakaisin taukoja lukuunottamatta. Normaalisti vain tasa-ja puolitunnein. 

Lossia odotellessa voi syödä jätskiä ja nauttia kauniista näkymistä.

Manamansalon puolelle päästyämme hurruuttelimme alkuun päällystettyä tietä pitkin, joka muuttui pölyäväksi soratieksi.  Poika ajatteli meidän olevan ralliraitilla, kun välillä pää pomppien auton katossa saavuimme etappi nro kahteen eli hiekkarannalle lapsosia uittamaan. Polttavaa hiekkaa, äkäisiä paarmoja, mutta onnellisia lapsia. Nälkä kasvaa uidessa ja suuntasimme Manamansalon Porttiin lounaalle. Rouva bloggari olisi halunnut syödä muikkuja, niitä oli listalla, muttei saatavilla. Eikä ollut verkkoja mukana mitä veteen olisi heittänyt. Täytyi tyytyä kevyeen kenttälounaaseen eli talon salaattiin. Salaatti oli hyvää, muttei voittanut muikuntuskaista mieltä.

Siellä lapsukaiset ovat kaukana. Nämä ihanat Manamansalon hiekat.
Toiset söivät hampurilaisia, mutta rouva söi vaan salaattia, kesän kevyttä herkkua.

Tuskainen mieli tyyntyi, kun pääsin tapaamaan tuttuja vuosikymmenien takaa. Mikä kohtaaminen ja mikä paikka. Oulujärven tuulahdukset toivat helpotusta helteen pakahduttavaan säähän. Ja lapsoset pääsivät taas uimaan. Turinoiden ja muisteloiden jälkeen mieli hiljaisena uppoutuen kohtaamisen hyvän olon jättämiin tunnelmiin suuntasimme Kivesvaaran Jättiläisenmaahan.

Tuttavien mökkirannasta ja lapsoset kiven takana auringon otossa.

Kivesvaara kohoaa uljaaseen 294,7 m korkeuteen merenpinnasta. Kivesvaara kuuluu Paltamon kuntaan ja lähellä ovat Kivesjärven kylä ja rautatieasema. Paltamosta matkaa tulee noin 20 km ja tien vierellä ovat hyvät opasteet Elämyskeskus Jättiläisenmaahan. Aikoinaan Kivesvaaralla oli laskettelukeskus, jonka toiminta päättyi 1995. Uusien yrittäjien johdolla paikalle on saatu hienoja majoituspaikkoja ja luontopolku mahdollisuuksia. Ravintola Taikalinnan katolla on näköalapaikka, josta avautuu huikaisevat maisemat vaaroineen ja järvineen. Kivesvaaran reunalla sijaitsevat upeat majoitusmökit, lintukodot, joista voi ihailla silmänkantamattomiin Kainuun upeita maisemia. 

Oikein tarkkaan kun katsoo tuonne vaaran laelle, näkee linnunpöntöt.

Kävimme ensin sisällä ravintolassa hakemassa jäähdykettä kuumutta vastaan. Jäätelö viilentää kivasti sisältäpäin ja lapsoset, ehkä myös vanhempi väkikin sitä nautiskelee mielellään. Sattui paikalla olemaan Jättiläismaan isäntä itse paikalla. Tuttu mies vuosien takaa ja mukava oli haastella menneestä ja toki nykyisistä asioista. Hän mielellään kertoili alueesta ja alueen kehittämisestä. Ohjasi meidät kattonäköalapaikalle katselemaan maisemia.

Hotelli-ravintola Taikalinna, jonka katolla on näköalapaikka.
Onko tämä jättiläisen omakuva?

Upeita elämyksiä löytyy lähempää, ettei tarvitse aivan Lappiin saakka ajella. Erikoista majoitusta vaaran laella lintuperspektiivissä. Kuvittele auringonlaskut ja revontulen läikehdinnät talven maisemissa. Yöttömät kesäyöt hiljaisuuden suhistessa puissa. Rauhaa ja raitista ilmaa. 
Luontopoluilta voi käydä hakemassa unilääkettä. Tutkimassa voi käydä Pahalouhoksen aluetta, joka on jyrkkää rinnemaastoa pystysuorine louhoksine, sieltä voi löytää vaikka luolan. Tai Yölinnunkurulla, joka on UPM Kymmenen perustama suojelualue, joka sopii päiväretkikohteeksi. Myös Kivesvaaran ja Keräsenvaaran lehdot ja letot voivat viehättää erilaisilla kasvustoillaan ja lähteillään. Talvella hiihtelyä rinteille tehdyillä laduilla tai moottorikelkka-ajelua.
Kivesvaaralle on pudonnut meteoriitti, joka löydettiin 1968. Silloin sitä pidettiin vain mustaliuskeen palasina. 1980 ne tunnistettiin harvinaiseksi hiilipitoiseksi meteoriitin kappaleiksi. 

Komeat maisemat Kivesvaaralta Kivesjärvelle, lintukodot edessä.

Kivesvaaralta voi nähdä kolmen kunnan alueelle. Etelässä Kajaaniin, vasemmalla siintävät Oulujärven Palta- ja Ärjäselät sekä lounaassa Niskaselkä. Pohjoisessa näkyy Puolangalle. Lännessä Vaalaa, joka on myös Oulujärven alueen kunta.

Kainuun korpimetsää, metsää, metsää…
Näköalasaunamökki edessä oikealla.

Paltamolaissyntyinen Eino Leino on saanut taiteellisia virikkeitään astellessaan Kivesvaaran polkuja. Runon Nocturnen loppupuolella esiintyvä hiiden vuori, esiintyy Leinon Kivesvaaralaisen runoelmassa. Leino on paikantanut hiidenvuoren Kivesvaaran seutuville. 

Näköalatasanteelta näkymä hotellille.

Täällä voi tutustua erilaisiin kookkaisiin tunnetuimpiin ja erikoisempiin kivinäytteisiin kivinäyttelyn avulla kivipuistossa, jossa kivet on laitettu kivasti esille selittävin infotauluineen.

Kodassa voi nauttia retkieväät tai nautiskella kainuun ohrarieskaa kaffen kanssa.

Kivesvaaralta lähtiessämme tuli mieleen, että voisimme ajaa Vaarankylän kautta Kiehimänvaaralle ja siellä voisi myös katsella vaarojen maisemia. Kiehimänvaaralla sijaitsee taiteilija Jooseppi Mannisen suunnittelema Kainuun asutuksen 400-vuotismuistomerkki, joka paljastettiin vuonna 1952. Kainuuseen ensimmäiset asukkaat tulivat Vaalaan, Melalahteen ja Kiehimänvaaralle, josta muistomerkki muistuttaa. Näkymää nykyään varjostaa kasvaneet puut, mutta jotain kuitenkin puiden välistä pilkotti. 

Maitolaituri Hilman on pystyttäneet Kiehimänsuun kyläseura ja Elävä Ekomuseo-hanke. Maitolaituri muistuttaa entisistä maalaismaisemista ja maitolaitureiden kulta-ajoista, jotka ajoittuu 1950-1970-luvun väliseen aikakauteen. Ei ne pelkkiä koristeita olleet eikä maitotonkkien lastauspaikkoja, vaan kyläläisten ja nuorison kohtaamispaikkoja.

Kiehimävaaralta laskeudutaan parin kilometrin verran kohti Paltamon kylää. Vaarankyläntie yhtyy Paltamon hautausmaan kohdalla Puolangantiehen ja kulkee kylän läpi kohti Oulujärveä. Tien varrella jäävät kirkko, autokorjaamo, kirjakauppa, pari ruokakauppaa, bensa-asema ja Nesteen huoltoasema, josta saa vaikka nälkään evästä. Nesteen kohdalta käännytään rantaan, joka on siistiytynyt ja toimii koko kylän kohtaamispaikkana. Rantakahvilassa voi nautiskella kahvit, ja samalla voi ihailla Paltamon läpi kulkevaa Kiehimänjokea. 

Paltamon suurin tapahtuma on kesäisin järjestettävä Oulujärven Kuhakunkku, joka kerää kuhankalastajia ympäri Suomen. Tapahtuma on Suomen suurin vetouistelutapahtuma ja järjestetään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Tänä vuonna eli 2021 lähti suurinta saalista tavoittelemaan 310 venekuntaa. 

Paltamossa pääsee nauttimaan myös norsseista (norssi eli kuorre) keväisen Norssikarnevaalien tapahtumassa, jotka ovat kuuluneet kylän tapahtumiin jo vuodesta 1983. Parin viime vuoden koronatilanteen takia tapahtuma on ollut jäissä. Toivotaan, että jo ensi vuonna tapahtuma pääsee aloittamaan kylän tapahtumakesän.
Me vain pyörähdimme ja lähdimme Tervantietä pitkin ajamaan kohti Kajaania. Upeita ovat Kainuun maisemat vaaroineen ja uljaana välkehtivä Oulujärvi. Paltamo on pieni kunta, jossa bloggari aikoinaan asui parikymmentä vuotta. Piipahdus sai aikaan muistoja mieleen ja pieniä mukavia kohteita entisestä kotikunnasta. Enemmänkin olisi ollut kerrottavaa, mutta päivä loppui kesken. 

Paltamon on kirkko on monien mutkien jälkeen vihitty käyttöön 1946. 
Kylänäkymää, kirjakauppa Kipa oikealla.
Kiehimänjoen yli kulkee kaksi siltaa, autoille ja junille omat.

Paltamon Golfin alue tarjoaa golffaajille upean miljöön Oulujärven rannalla. Alue seuraa rannan ääriviivoja. Alueella voi pelin jälkeen majoittua tai vain ruokailla kauniissa luonnon tunnelman tuomassa ilmapiirissä. 

Paltamossa on muutama uimaranta, kuten arvata saattaa veden läheisyydessä johtuen. Kesä, lapset, helle ja uiminen. Paltamon kylältä Puolangan päin sijaitsee Koikeronjärven uimaranta. Järven vesi on puhdasta ja kiva hiekkaranta. Kyläläiset tietävät paikan, ja siellä mahtuu hyvin uimaan. 

Helteinen kesä on ollut lapsosten mieleen. Uintia välillä monta kertaa päivässä pitää mielen virkeänä.

Vuolijoen kirkko
Kivikirkontie 3
88270 Vuolijoki

Manamansalon Portti
Manamansalontie 3187
88340 Manamansalo

Jättiläisen maa
Kivesvaarantie 40
88310 Melalahti

Kainuun asutuksen muistomerkki
Vaarankyläntie 45
88300 Paltamo

P-paikka muistomerkin luona

Kuvat ©2021. Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Jätä kommentti