Rullaati rullaa Villa Rullad ja Rullavuori Hyljelahti Espoo 5.6.2022

Merellisissä maisemissa
luonnossa kauniissa
on huvila yksinäinen.
Ennen niin vilkas
rakennus kaunis
kesää vietti Kihlman perheineen.

Espoon lähimatkailua Hyljelahdella ja Villa Rulladin alueella. Kesän lämpö on jo saavuttanut eteläisen Suomen ja aurinko pilkotti poutapilvien välistä, välillä todella lämpimästi. Lähdettiin katsomaan uusia maisemia rantaraitin varrelta. Villa Rullud oli tuttu käydessämme muutama vuosi sitten talvi-iltana pimeällä. 
Ajattelimme ensiksi vilkaista merenrantaa, joka kuuluu Espoon rantaraittiin. Villa Rulludin parkkipaikalta näkyi pari punaista rakennusta, jotka ovat melojien käytössä. Ilmeisesti vanhoja Villa Rulludin talousrakennuksia. Nykyään rakennuksissa majaa pitää Espoon Eskimon melontaseura.
Taas täytyy todentaa, että nämä ovat niitä kivoja kohteita, kun ei tiedä mitään mitä tulee vastaan. Varsinkin, kun alkaa tarkemmin tutkia paikan historiaa. Kuten täällä tuo Rullavuori. Ensiksi se oli meille vaan kallio, mutta se muuttui Kihlman suvun tärkeäksi paikaksi ja mitä siellä on ollutkaan…

Rannalla näkyi vanhan kivilaiturin jäännökset.

Laiturin luona oli pieni metsikkö ja siellä pilkotti jonkin metsän eläimen pääkallo. Voisiko olla vaikka kauriin jäännökset.

Kesäinen vihreys ja vehreys oli parhaimmillaan. Tuoksu tulvillaan kesää ja lintujen iloinen viserrys. Ei kuulunut autojen hurinaa, vain luonnon omat äänet olivat meidän seurana. Tuli vastaan kiva pieni hiekkainen uimaranta. Uimarit eikä auringonottajat eivät olleet uskaltauneet rannalla, vain pari pikkupoikaa tuli kiviä heittelemään.
Taustalla näkyvä saari on Granholmen. Saaren taakse tulee Matasaari sekä Hanikan luontopolku ja Suinonsalmi. 

Katson autioita hiekkarantaa, ei ollut kuin jalanjälkiä ja ne pari pikkupoikaa.

Hiekkarannan jälkeen hyppäsimme polulle pieneen metsikköön ja meitä oli siellä vastassa pari pientä kaurista. Uteliaina ne ihmettelivät keitä nämä oudot kulkijat ovat, kun eivät olleet aiemmin meitä tavanneet. Olisimme jatkaneet polkua, mutta oli niin märkää, että nousimme takaisin rantaraitille.  

Kukkasia nyt aina pitää kuvata.

Käännyimme Kaitfjädeninpolulle ja kohta puut hävisivät. Maisema avartui. Hienoja taloja valtavine pihoineen sekä yksityislaitureineen. Talot olivat todella upealla paikalla. Käännyimme takaisinpäin. Rantaraitin toisella puolella on Rullavuori. Kapusimme kallioille ja nousimme korkeimmalle kohdalla, jossa ihmettelimme hakattuja kiviä. 

Villa Rullud ja Rullavuori:

Villa Rulludin on rakentanut vuonna 1873 valtionpäivä-, liike-, pappis- ja koulumies Alfred Kihlman ja viereisen Talvihuvilan hänen poikansa prokuraattori Lorenzo Kihlman vuonna 1893. Huvilat on yhdistetty toisiinsa kuistilla 1908. Kihlamin suvun, kuuden sukupolven, kesänviettopaikkana huvila oli vuoteen 1980 saakka, jolloin se siirtyi Espoon kaupungin omistukseen.

Rullavuoren korkeimmalla kohdalla on näkyvissä kivisiä rakenteita. Kävi ilmi, että kalliolla on ollut  näkötorni sekä kalliopuutarha. Kihlmanien asuessa huviloillaan kesiään, paikka oli metsäistä ja kulkeminen tapahtui höyrylaivalla omalle laiturille. 
Puutarhan hoito ja kasvit olivat Oswaldin ja Lorenzon intohimo. Pojilla oli omat kasvipalstat ja huvilan ympärille muodostui puutarha ja puisto. Huvilan ympärillä on vieläkin omenapuita.
Lorenzo perusti kalliopuutarhan Prästbergetille eli nyk. Rullavuorelle. Suku on muistellut. että puutarhan perustamisen tarkoitus on ollut välttyä sodan aikaisilta linnoitteilta. Siihen aikaan korkeat kohdat määrättin metsistä kaadettaviksi, mutta puisto ja puistokäytävät jätettiin rauhaan.

Puinen näkötorni oli rakennettu vuoden 1910 aikana. Näkötornista on kirkkaalla ilmalla saattettu nähdä Viroon saakka. Näkötorni on rojahtanut kasaan 1950-luvulla.

Näkötornin perustusten rauniot.

Löysin tänne Finnasta muutamia mielenkiintoisia kuvia näkötornin paikalta. Ja yhdessä näkyy näköalatorni.

Bertel Kihlam ja Tom-koira Villa Rulluddissa näkötornin työmaalla 1907. 
KAMU Espoon kaupunginmuseo, Lähde: Finna
Ida Kihlman ja Walter Ekström 11.toukokuuta 1913 näkötornin rappusilla Villa Rulludissa.
KAMU Espoon kaupunginmuseo. Lähde:Finna.
Bertel nostaa Erikiä alas ja Agneta Erikin takana. Takana näkyy näkötorni. Villa Rulludin vuorella (Rullavuori)
KAMU Espoon kaupunkimuseo. Lähde: Finna

Laskeuduimme polkua alas merenrantaan ja joimme päiväkahvit kivisen laiturin raunioilla. Kahvit maistui hyvälle luonnon helmassa katsellen meren liplatusta ja nauttien kesäisestä päivästä.

Näitä maisemia oli kiva katsella kahvia juoden.

Menimme Villa Rulludin huvilalle. Harmiksemme se oli mennyt vähän aiemmin kiinni. Museohuvila on auki joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai. 

Alunperin huvila on yksikerroksinen. (Espoon kaupunginmuseo)
Kaksi eri tyylistä huvilaa on yhdistetty toisiinsa kuistilla.
Pihalla seisoi karhu.
Kaunis takakuisti.
Kaunista ja koristeellista rakennustaidetta.
”Talvihuvila” mereltä päin.
Päijännehuvila. (Espoon kaupunginmuseo)

Villa Rullud on suosittu juhlapaikka. 

Villa Rulludin parkkipaikalta nousimme vielä polkua pitkin uudelleen kallioille. Vastaamme tuli komeita alppiruusuja ja vuorimäntyjä. Muita kasveja emme joko löytäneet tai tunnistaneet. Mahdollisesti kaikki eivät vielä ole kukkimisvaiheessa.

Nähtävillä oli ihmisten kädenjälkiä, kivisiä kulkureittejä, kivistä tehty allas ja pengerryksiä.

Sekä pengerretty kivireunus.

Hieno alue ja hieno historia. Erityisesti teki vaikutuksen tuo kalliopuutarha ja näköalatorni. Olisipa kaupungilla tahtoa ja varoja laittaa kalliopuutarha tähän päivään. Uskoisin että kävijöitä olisi.

Villa Rullud ja Rullavuori
Rullaniementie 18
02260 Espoo

P-paikka huvilan luona

tai kadunvarsipysäköinti

Kuvat ©2022. Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Jätä kommentti