Stockmann rauniot Kauniainen

On paikka täällä arvoituksellinen
Tarina sille on surullinen
Kaunis oli ajatus
tehdä koti kodikas
tuli tauti kamala
maailmanlaajuinen katala
Kuoli mies, kuoli nainen
kaatui hanke suuremmoinen
Jäljelle jäi rauniot
nääkin on niin komeat

Kauniaisten hautausmaan vieressä on yllätys, eikä mikään pieni yllätys, vaan salainen arvoitus metsän kätkössä. Kun käännytään Krouvinkalliontielle, tulee P-paikka ja kohta näkyy jo kivinen tie. Ei mikään soratie vaan isoista lohkareista kivetty tie. Kohta jo näkyy rakennuksen kiviset seinät. Puhutaan Stockmannin raunioista. Toisaalta miellän nämä enemmän kesken jääneeksi rakennukseksi.


Rakentaminen oli aloitettu, kivijalkaa pystytetty, ikkunoita ja oviaukkoja aukoitettu ja sisäpuolista kalliota louhittu. Mutta kaikki oli jäänyt kesken. Heräsi suuri kysymys, miksi tämän komean kokoisen rakennus oli jäänyt kesken. Asiaa täytyi lähteä selvittämään, miksi näin hienon rakennuksen kivijalka oli jäänyt jälkipolville kummasteltavaksi.
Nimestä Stockmann tulee ensiksi mieleen tavaratalo. Tavaratalon perustajalla saksalaisella Heinrich Georg Franz Stockmannilla (käytti nimimerkkiä G. F. Stockmann) oli kaksi poikaa, Karl Stockmann, joka isänsä kuoleman jälkeen johti tavarataloa ja toinen poika konsuli Frans Stockmann, joka oli myös osakkaana tavaratalossa.

Kuva Helsingin Sanomat artikkeli.

Frans Stockmann 13.12.1874-28.11.1920 oli naimisissa brittiläisen Edithin 7.12.1874-2.4.1919 kanssa. Heillä oli myös yksi poika Edward Frans Olof 2.12.1909-3.8.1990. Stockmannit olivat varakasta väkeä. He omistivat Kauniaisissa tontteja 5,7 hehtaarin edestä, kuten omistivat myös Kasavuoren alueen. Edith oli nimennyt rakennuksen tontin antamalla sille nimen Fir Hill, joka tarkoitti kuusimäkeä eli Grankullaa, joka on Kauniaisen ruotsinkielinen nimi. Tuolle mäen päälle rakentuisi uljas ja mahtipontinen komea kotilinna.


Sen ajan trendinä oli muuttaa kaupungin hälinästä väljemmille ja rauhallisemmille vesille maaseudulle, kuten siihen aikaan vielä Kauniainen oli. Kuitenkin sopivan matkan päässä, josta pääsi helposti Helsinkiin.

Rouva Berta Fazer, konsuli Frans Stockmann ja rouva Edit Stockmann Eteläsatamassa Linnanlaiturilla.
Strindberg, Sven valokuvaaja 1910. Helsingin kaupunginmuseo. Lähde Finna.


Frans Stockmann alkoi rakennuttamaan vuonna 1918 komeaa huvilaa. Rakennuksen suunnittelijoista on vain arvailuja, onko suunnittelija ollut tavaratalon suunnittelijana tunnettu Sigurt Frosterus vai tunnettu arkkitehti Armas Lindgren. Lindgreniä epäillään, sillä hänen papereistaan on löytynyt piirustuksia nimellä ”kauppaneuvos Frans Stockmann huvila”. Huvilaan suunniteltiin kahta kerrosta sekä katoon lappeeseen henkilökunnan tiloja
Kirjoittajan huomio: Olisiko kivijalan päälle rakennettu vielä kaksi kerrosta vai laskettiinko alin kerros jo toiseksi kerrokseksi, ei selvinnyt minulle.

Kuva lainattu Helsingin Sanomat artikkeli ja sama kuva löytyy Ylen sivuilta.

Lintujen liverrellessä sointujaan voi vapaasti antaa mielikuvitukselle vallan ja miettiä miten hieno rakennus olisi tähän noussut. Olisko täällä pidetty hienoja juhlia sen ajan tyylin maaseudulla? Me voidaan vain arvailla. Kaiken kaikkiaan hienoja muotoja on havaittavissa ikkunoiden kaarissa ja ulokkeissa sekä kokonsa puolesta rakennuksesta olisi tullut mahtipontisen upea.

”Piirustuksista käy ilmi, ettei niissä ole valmista huvilaa, vaan Lindgren oli suunnitellut Stockmannin kanssa millainen lopputulos voisi olla”. ”Huvilan pohjakaavassa on hahmoteltu myös upea puutarha ja pylväskäytävä. Se ei olisi ollut vain yksi rakennus vaan kokonainen miljöö, missä toteutuu kokonaistaideteoksen idea”. (Riitta Nikula, taidehistorian emeritaprofessori).

Seinä ovat jykevää tekoa.


Tarinalla on surullinen loppu. Influenssaepidemia espanjantauti riehui maailmalla ja se saavutti pääkaupunkiseudun, vieden mennessään vuonna 1919 konsulin vaimon Edithin. Vaimonsa kuoleman jälkeen Frans pysäytti rakentamisen. Hänen terveytensä myös heikkeni. Hänellä todettiin vatsan alueella syöpä. Toinen tarina kertoo hänen myös kuolleen espanjantautiin. Joka tapauksessa ennen kuolemaansa Frans Stockmann lahjoitti huvilan rakenteet ja tontin Kauniaisten kauppalalle. Esimerkiksi hautausmaa on perustettu lahjoitetulle maalle. Ja Edward jäi orvoksi vanhempien kuoleman jälkeen ollessaan vajaa kaksitoista vuotias.

Paikalliset taiteilijat ovat jättäneet puumerkkinsä sieniin. En tiedä olisiko konsuli ollut samaa mieltä taitelijoiden kanssa taiteen esittämisestä, mikä on kaunista mikä ei.

Olemme käyneet täällä myös kevätaikaan. Kellarin tapainen aukko on kivisen tien alapuolella. Kuva vasemmalla.

Täällä rakentamisen jälkeen jättämät jäänteet ovat olleet jo yli sadan vuoden ajan. Kohde on nähtävyys, kuitenkin sen suuruus pääsee oikeuksiin vasta paikan päällä käydessä. Luonto valtaa ja ottaa valtaansa kaiken. Vielä on säästynyt kivijalan kivet näkyvissä saaden vain rouheisemman pinnan jäkälien kasvaessa seinien päälle. Puita on kasvanut ympärille ja rakennuksen keskellä. Luonnon oma puutarha. Onko tämä peräti Kauniaisten suurin nähtävyys metsän keskellä Kasavuoren luontopolun lähellä?

Stockmannin rauniot
lähellä Krouvikalliontie
02700 Kauniainen

Kuvat ©Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Jätä kommentti