Immilänkoski Nastola

Kevät vihreyksineen
Lintujen lauluineen
Koskien pauhuineen
Luonnon saloineen
Kevät on upeaa aikaa
Luonto täynnä heräämisen taikaa


Vappupäivän ajelut suuntautui Nastolaan. Ilma oli mitä mainioin, vähän sen perusteella lähdimme reissuun semmoiseen paikkaan mihin sadetta ei olisi tiedossa. Kivaa oli ajella Vanhaa Lahdentietä rauhallisesti hurruutellen ja katsella maisemia eri näkökulmasta.
Piipahdimme pakollisessa kohteessa eli kirkon kuvauksessa. Olimme nähneet myös kartalta Kuninkaanlähteen, joten sen kävimme katsomassa ja sieltä jatkoimme matkaa Immilänkoskelle. Paikka oli meille täysin tuntematon, aamulla sen bongasimme kartalta.


Nastolasta kääntyy Immilään tie, joka mutkittelee läpi maalaismaisemien ja metsien laskeutuen koko ajan alemmaksi, kunnes saapuu Immilänkoskelle. Jo mutkassa näkyy kyltti ”Myllykahvila auki” ja nuoli suuntaa antamassa kohteeseen. P-paikka oli hyvin merkitty ja siellä oli muutama auto parkissa, joten ilmeisesti kovasti käydyltä paikalta vaikutti.

P-paikalta näkymät myllylle ja koskelle. Ja mikä kevään vihreys.

Voi miten viehättävä koskimiljöö avautui parkkiselta lähdettäessä. Koski kohisi auringon valaistessa valkoiset kuohut. Rannalla oli pöytä ja penkit, joten harmittelimme, kun reissueväät olimme syöneet Kultalähteen luona. Vanhan mylly ovet olivat auki ja pääsimme tutustumaan myllyn sisuksiin ja kertomuksiin myllyn sekä lähialueen elämästä hauskoine tarinoineen.

Immilänkoski sijaitsee Imminlänjoen alajuoksulla Immilän kylällä, Nastolasta noin yhdeksän kilometrin päässä. Ruuhijärvestä Sylvöjärveen laskeva Immilänjoki on kapeahko noin 10-25 metriä leveä. Koskessa on jäljellä mylly, joka on valmistunut vuonna 1901 ja sitä on kunnostettu vuosina 1997-1999. Mylly ei ole käytössä. Myllyllä esiintyy vuosittain kesäteatteritoimintaa. Siellä järjestetään myös erilaisia juhlia ja tapahtumia sekä muunlaista toimintaa yhdessä läheisen Seuratalon kanssa. Suosituimma ova yhteislauluillat. Kesäisin on myös opastettuja kiertokäyntejä.
Myllyn pihapiirisissä läheiseissä myllärin mökissä on Immilän Myllykahvila, jota pitää kahvila-konditoria Kahvitar.

Myllyn kahvilan rakennukset.

Immilän koskilla ja myllyillä on pitkä historia, sillä vanhin kirjallinen tieto on vuodelta 1548. Saha on rakennettu 1760-luvulla. 1800-luvulla Immilän kylä oli monipuolinen käsityöläis- ja myllärikylä. Parhaimmillaan koskessa toimi kolme myllyä, kaksi sahaa sekä sähkölaitos toisen maailmansodan jälkeen. Toiminta loppui toukokuussa 1969 ja rakennuksista säilyi vain nähtävillä oleva myllyrakennus.

Nähtävillä on jäljellä vanhojen sahojen ja myllyjen jäänteitä. Täällä oli oikein mukavaa käyskennellä kuunnellen kosken omia sointuja.

Muistona vanha kärrynpyörä.

Kosken voi ylittää kävelysillan yli ja käydä koskea ja maisemaa ihailemassa joen toiselta puolelta. Koskessa on kalastus kielletty, joten voi rauhassa jättää onkivehkeet kotiin ja keskittyä nauttimaan mahtavasta alueesta.

Kosken kuohut kohisivat iloisesti keväisessä loistossaan. Kuten mekin oltiin iloisia löytäessäämme uuden ja kauniin kohteen, joka yllätti totaalisesti.

Immilänkoski
Kunniatie 77
15560 Nastola

P-paikalle opaste
Helppokulkuinen

Nastolan reissulle voi käydä tutustumassa Kuninkaanlähteeseen.

Kuvat ©Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Yksi kommentti artikkeliin ”Immilänkoski Nastola

  1. Päivitysilmoitus: Kuninkaanlähde Nastola – Reiskat ja Reppu

Jätä kommentti