Seinävuoren Rotkolaakso, Tuusniemi

Kohteen jylhyys
tekee vaikutuksen
Komea luonnonnähtävyys
paikka on mielenkiintoinen
Rotkon syvyys
kallio jyrkkäreunainen
Luonnon ihmeellisyys
jääkausi on muovannut sen.

Kuopion lomalla yritin etsiä kaikki mahdolliset käymättömät paikat, jonne sain vain kaverin mukaan ja käynti sopi aikatauluihin. Tällä kertaa lähdimme nuoruuden ystäväni Arjan kanssa käymään Seinävuoren Rotkolaaksossa, joka sijaitsee noin 55 kilometrin päässä Kuopiosta. Sää oli kesäisen helteinen, joten päätimme rauhallisesti kulkea reitin ja nauttia vain luonnon rauhasta hiljakseen kävellen. Loppuhuipennuksena olivat kierroksen päätyttyä eväiden syönti ja makkaranpaisto nuotiolla suurenmoisella laavulla.

Kuvat eivät kerro totuutta eivätkä tarinat paikasta. Tämä paikka on vaan itse koettava.

Paikalle saavuttaessa vastassa oli tilava parkkipaikka ja hyvä retkeilyä varten oleva varustelutaso: grillikota, katollinen nuotiopaikka, pöytiä, penkkejä sekä puuvarasto huusseineen.

Sekä lammella oleva laituri, josta voi pulahtaa virkistävälle uinnille luontopolun kierroksen jälkeen.
Luontopolun kierros on noin 2,5 km pituinen, jonka voi kiertää kumminkin päin, mutta suositus on varsinkin liukkaalla kelillä myötäpäivään liukkaiden, sileiden kallioiden takia.

Me kaksi ”vanhaa” jäärää lähdimme polkua pitkin tietenkin just toisinpäin, sillä puuhun oli laitettu lappu kiertosuunnasta. Se ei haitannut meitä kuivalla kelillä liikkuessa. Pitkospuita pitkin metsään ja portaita ylös kallioille. Vau, mitkä näkymät. Rotko avautui edessämme eikä voinut kuin huokailla sen kauneuden ja karuuden edessä.

Seinävuoren Rotkolaakso on syntynyt 1800-1900 miljoonaa vuotta sitten valtavissa maanjärisyksissä ja sitä seuranneen monivaiheisen geologisen prosessin tuloksena. Joten tänä päivänä me pääsemme kurkkimaan rotkon reunalta tätä komeaa luonnonmuodostelman pohjaa korkealta kalliolta. Kannattaa olla varovainen, varsinkin lasten kanssa liikkuessa, etteivät lapsukaiset mene liian reunalle. Näköalatasanteelta voi turvallisin mielin katsella alas, paitsi korkeanpaikankammoinen, jonka päätä huimaa milloin missäkin. Pitkä hoikat kuuset sekä kuivettuneet kuivat rungot kurkottivat ylös korkeuteen.

Musta lammenvesi heijasti puiden runkoja veteen.
Rotkon pohja.
Näitä polkuja tallaa oikein mielellään, ei haittaa juuret eivät kivikot, kun on narukaiteet, joista voi kiinni pidellä.

Tämä tektoninen laakso, kulkee pohjois-eteläsuuntaisesti ja on osa laajempaa ruhjevyöhykettä. Seinävuoren rotkolaakso on noin 500 m pitkä, 20-40 m leveä ja korkeimmalla kohdallaan jopa 25 metriä syvä. Kanjonilaakso on Pienen ja Ison Seinälammen välissä ja kanjonin pohjalla virta puro niiden välillä.

Portaat johdattivat alas rotkon pohjalle, joka oli kivikkoista ja kosteaa. Saimme seuraamme tuhansia seuralaisia, vaikka muuten saimme rauhallisesti kulkea matkaamme. Emme hirveän kauan viihtyneet alhaalla, vaan lähdimme nousemaan rotkon toiselle reunalle.

Matkaa voi jatkaa viittojen opastamamille reiteille.
Lammen toisella puolella kalliolla on pienempi laavu, nuotiopaikka ja käymälä.
Kivat näkymät pienelle Seinälammelle

Täällä oli erittäin hienosti laitettu ”köysikaiteet” jyrkimpiin kohtiin ja hankalimpiin kohtiin, oli todella mukavaa kävellä ja pitää kiinni, varsinkin noita sileitä kallioita laskeutuessa alas.

Maasto oli vaihtelevaa, rannassa oli kosteaa suomaastoa.

Seinävuoren Rotkolaakso
Seinävuorentie
71200 Tuusniemi

Kohde on haasteellinen, poluilla juuria, kiviä, nousuja ja laskuja sekä portaita. Vaaralliset jyrkänteen reunat.
Näköalatasanne on esteetön, sinne pääsee autolla samoin laituri on esteetön.

Kuvat ©Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Jätä kommentti