Janakkalan Pyhän Laurin kirkko, Häme

Janakkalan keskiaikainen kivikirkko on viimeisin Hämeen keskiaikaisista kirkoista. Kirkon keskiaikaisuudesta ei ole jäljellä kuin ulkokuori osittain, kun 1800-puolivälin aikaan on rakennettu ”patteja” kirkon päätyyn ja sivuille. Vanhat asehuone ja sakaristo purettiin laajennuksien tieltä. Keskiajalla kirkko oli runkohuoneeltaan yksilaivainen, mutta muutosten jälkeen siitä tuli ristikirkko.

Janakkalan seutu on tullut tunnetuksi hienoista historiallisista löydöistään kivikauden ajoilta alkaen sekä linnavuoristaan. Kirkon lähellä olevan Hakoisten linnavuoren arvellaan olleen Hämeen keskus ennen Hämeelinnan rakentamista.

Janakkalan kirkko on rakennettu 1510-1520 välisenä aikana. Kirkko ei ole ensimmäinen kirkko Janakkalassa, vaan vanhin kirkkorakennus lienee ollut 1400-luvun alusta tai 1300-luvun lopulta. Kirkon epäillään olleen samalla paikalla kuin nykyinen. Mahdollisesti on voinut olla jopa toinen puukirkko, mutta varmuutta siitä ei ole.

Kellotapulin on rakentanut kuuluisa kirkonrakentaja Matti Tolpo vuonna 1788. Kirkossa on kellot 1600- ja 1700-luvulta.

Laajennusosat näkyvät kuvassa oikein hyvin, eli sivuilla ja päädyssä.

Kirkon rakentaminen voidaan ajoittaa melko hyvin keskiajan lopulle Tott-suvun vaakunoiden avulla. Kirkon rakennuttajaksi epäillään Åke Tottia. Tott-suvun toimiessa silloin käskynhaltijoina Hämeenlinnassa. Kirkon itäpäädyssä on kolme laattaa, joissa on Tott-suvun vaakunat.

Alttaritaulu on B.A Godenhjelmin maalaama vuonna ”Jeesus ristillä” vuodelta 1851.

Saarnastuoli on oletettavasti pohjanmaalaisen Mikael Mikaelinpoika Baltin tekemä 1600-luvulta. Saarnastuolin peileihin ovat kuvatut Kristus, Filippus ja Pietari.

Kirkon vanhempaa ja uudempaa tyyliä. Krusifiksi on vuodelta 1400-luvulta ja kastemaljan jalusta uudempaa tuotantoa. Krusifiksi on konservoitu 2000-luvulla.

Kauniit julkisivut omaavat kirkon neljännet barokkityyliset urut ovat janakkalaisen Martti Porthan rakentamat.

Kirkon keskiaikaisista seinämaalauksista ei ole tietoja. Keskiajalta on säilynyt 15 tai 16 veistosta, mutta vuonna 1931 kaksi veistosta katosi. Kirkossa on näkyvillä neljä puuveistosta. Alttariseinällä Pyhä Olavi 1400-luvulta (kuva 1. vasemmalta) ja Pyhä Laurentius 1300-luvulta, (toinen vasemmalta) on yhdestä puusta veistetty ja pyhimyksistä vanhin. Pyhä Jaakob-veistos 1500-luvulta (oikealla) ja Tapani-veistos (toinen oikealta) 1460-70-luvulta. Muut veistokset ovat Kansallismuseon kokoelmissa. Janakkalan seudun aatelisten hautajaisvaakunoita ovat von Franck-, Brunow- sekä Uggla-sukujen vaakunat 1600-luvulta.

Hautausmaalla on hieno ja pitkä ruumissuoja ja sekä kello, jonka tarkoitusta en tiedä. Ja hieno aatelisten hauta kruunuineen.

Maria veistos hautausmaan muistelupaikalla.

Janakkalan kirkko
Hakoistentie 345
14240 Janakkala

Kuvat ©Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Jätä kommentti