Huikean huimaava Hakoinen, linnavuori Janakkalassa 8.9.2018

Linnavuori Hakoisten
kallio jyrkkäseinäinen
historia ikiaikainen
tieto puutteellinen
arvaus sieltä, toinen täältä
näkymät hienot laen päältä
Nauttikaamme niistä.

HAKOISTEN LINNAVUORI SULJETTIIN VUONNA 2020. KARTANON ALUE ON YKSITYISALUETTA JA LINNAVUOREN ALUE KUULUU KARTANON PUUTARHA-ALUESEEN. NYKYÄÄN SINNE PÄÄSY ON ESTETTY PORTILLA.
JOTEN TULKAA VIRTUAALIMATKALLE NAUTTIMAAN KOMEISTA MAISEMISTA KANSSAMME. Me pääsimme käymään täällä vuonna 2018 ja kokemus oli huikea.

Hakoisten linnavuori sijaitsee Valtatie 3:n varrella ja joka tietää Hakoisten linnavuoren näkee sen 3-tielle ajaessaan esim. Helsingistä kohti Tamperetta. Neste-Linnatuulen jälkeen hetken päästä oikealla peltojen keskellä mäennyppylänä.

Linnavuori sijaitsee yksityisen maanomistajan eli Hakoisten kartanon mailla, joten täytyy muistaa missä olemme ja kunnioittaa maanomistajan omaisuutta.

Meidän lisäksemme paikalla oli yksi auto ja mies, joten saimme rauhassa katsella linnavuoren aluetta.

Puukuja johdatti kohti Hakoisten kartanoa ja linnavuoren juurella oli P-paikka vierailijoille. Hakoisten linnavuori on komea, korkea noin 50 metriä korkeammalla kuin muu maasto. Linnavuorelle noustiin polkua pitkin ja se johdatti kulkijat ensiksi esilinnan alueelle, joka on noin 20 metriä alempana linnavuoren lakea.  Esilinnan tarkoitus on ollut suojella päälinnaa ja sinne johtavaa linnatietä. Esilinnassa on ollut puinen asuinrakennus ja linnan kaivo sekä puoliympyrän muotoinen penger.

Tuolla ylhäällä oli linnavuoren laki.
Hienot näkymät oli esilinnan alueelta…
… ja jyrkkä rinne.
Puiden välistä voi nähdä Hakoisten kartanon.

Esilinnan alueelta noustiin portaita pitkin vuoren laella. Jo siinä vaiheessa rouva bloggaajaan iski korkeanpaikan kammo. Apua, tuonneko minun pitää nousta. Periksi ei voinut antaa ja niin minä nousin. Vaikka, kun aidattu kohta alkoi, minun piti istahtaa ja kukkia kuvata. Oli kovin jyrkkä rinne alaspäin.

Hienot sammaloituneet, ajan patinoimat portaat johdatti kohti lakea, joka kääntyi oikealla ja kävelimme linnavuoren reunaa, kunnes oltiin laen reunalla.
Varoitus korkeasta pudotuksesta.

Rouva korkeanpaikankammoinen istahti reunalle kaiteen luokse, kuvasi kukkia, hengitti rauhallisesti, keräsi voimia ja katseli maisemia kameralla kaiteen läpi. Kaiteesta puuttui alhaalta yksi välikaide, joka on myrkkyä pelosta kärsivälle. Hetken hengähdettyäni kokosin voimani ja päästiin Krissen kanssa vuoren laelle.

Hyvät olivat maisemat aidan raosta.

Näkymät olivat sen arvoisia, että pelkonsa kannatti voittaa, vaikka takaraivossa hiipi epäilys, miten uskallan laskeutua alas. Onneksi Krisse lohdutti ja auttoi panikoijaa. Ja vaihtoehtona olisi ollut vaikka kontata tai ryömiä pahimmat kohdat.
Linnavuoren laella on tutkimusten mukaan ympäröinyt kolmion muotoinen 2,5 m paksu harmaakivistä ja tiilistä rakennettu n. 60 m pitkä kehämuuri. Muurin sisällä, koilliskulmassa on ollut 27 m x 12 m suuri kaksihuoneinen rakennus, jonka toisessa huoneessa on ollut tulisija. Läntisessä kulmassa on ollut osittain tiilinen rakennus, ehkä se on ollut päätorni. Jäännökset ovat nykyään maakerrosten sisällä. Tutkimuksissa on löydetty runsaasti varhaiskeskiaikaisia tarvetyökaluja ja aseita. 

Taustalla näkyy Kernaalanjärvi.
Tuolla on Valtatie 3, Helsingintie.
Vuoren laella kasvaa lehtipuita ja muutama mänty, joista joku on kelottunut. Ruusu koristaa linnavuoren lakea punaisine kukkineen ja marjoineen.

Hakoisten linnavuoren rauniot ovat mahdollisesti 1200-luvulta. Hakoisesta liikkuu erilaisia arvailuja. Esim. Hämeenlinna olisi alun perin sijainnut Hakoisten linnavuorella ennen Hämeen linnan rakentamista. Toisaalta on esitetty, että saksalaiset olisivat varustaneet linnan ristiretkiaikana. Saksan Hagen tarkoittaa aidattua linnoitusta, ja Hämeen ensimmäiset voudit olivat Saksasta.

Melkein kallionlaella on pieni hiidenkirnu. Hiidenkirnu on syntynyt, kun jäätikön sulamisvesien aikaa kivi on jäänyt pyörimään koskessa. Siihen on hioutunut vähitellen hiidenkirnu. Kiva yksityiskohta näin korkealla.

Näin komeasti tieltä näkyy Hakoinen, kun sen oikein oivaltaa.

Ja kyllä rva bloggari pääsi linnavuorelta alas, vaikka vähän puhisi pahimman paikan kohdalla.
Olkoon linnavuoren tarina mikä tahansa, mutta se on komea ja kokemisen arvoinen paikka. Tämä iskee ajatuksiimme käsitteestä ”oikeasta” linnavuoresta. Korkea, tasalakinen, selväpiirteinen maasta huomattavasti ylemmäksi kohoava kallio. Huikea paikka.

Hakoisten linnavuori
14240 Janakkala

Kuvat ©2018. Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Yksi kommentti artikkeliin ”Huikean huimaava Hakoinen, linnavuori Janakkalassa 8.9.2018

  1. Päivitysilmoitus: Janakkalan Pyhän Laurin kirkko, Häme – Reiskat ja Reppu

Jätä kommentti