Kemiön Pyhän Andreaksen kirkko, Kemiönsaari, Varsinais-Suomi

Kemiön seurakunta mainitaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1325, mutta todennäköisesti se on perustettu 1200-luvulla. Kemiön ensimmäinen kirkonpaikka lienee ollut samalla paikalla kuin tämä nykyinen, jossa on sijannut puukirkko.

Kirkkomaan portti on vuodelta 1796.

Kemiön keskiaikainen kivikirkko kuuluu Suomen vanhimpiin harmaakivikirkkoihin ja kirkon muistiinpanoissa selviää, että Petrus Murator de Kymitto (Pietari Kemiöläinen) vastasi kauniiden tähtiholvien rakentamisesta ja maalaamisesta vuonna 1469. Kirkko on rakennettu 1460-luvulla. Petrus Murator on vastannut myös Turun Tuomiokirkon, Perniön, Sauvon ja Tenholan tähtiholvien rakentamisesta.

Viisi paria kahdeksankulmaisia pilaria jakaa kirkkosalin kolmeen laivaan.

Kirkossa ei ole näkyvissä maalauksia eikä vihkiristejä seinillä. Arvellaan niiden puuttumisen johtuvan tulipalojen jälkeen rappausten hakkaamisesta alas seiniltä. Kuorissa näkyy hentoja kasviaiheisia ja köynnösmaalauksia.

Kirkkosali on korkea, joka tuo tilan tuntua kirkkoon.
Kemiön kirkko sisäpuolelta, Aalto-yliopiston arkisto. Lähde Finna.

Kirkon vanhoista säilyneistä tarkastuspöytäkirjoissa on mainintaa seurakuntalaisten valituksista, etteivät he ole nähneet alttarille jumalanpalveluksissa, koska kirkossa on ollut niin paljon pölyä. Emme monesti tänä päivänä muista käydessämme näissä vanhoissa pyhätöissä, että kirkoissa oli vain maalattiat, jotka pölisivät kirkkokansan liikutellessa jalkojaan. Ei ollut penkkejä, vaan väki joutui seisomaan jumalanpalveluksen aikana. Kirkoissa oli myös pimeää, koska moneen keskiaikaiseen kirkkoon on jälkikäteen lisätty ikkunoita tai vanhoja ikkunoita suurennettu.

Kuoriholvin maalaukset ovat 1470-luvulta.

Kirkon suojeluspyhimys on Pyhä Andreas ja se on vihitty Neitsyt Marialle. Kirkon runkohuone on pysynyt suhteellisen hyvin alkuperäisessä muodossaan, mutta kirkkoa muutettiin vuoden 1781 tulipalon jälkeen, joka tuhosi kirkosta kaiken katosta ikkunoihin sekä kirkon kiinteän sisustuksen. Kirkko korjattiin vuosina 1786-1788 Turun kaupunginarkkitehti Christian Friedrich Schröderin johdolla. Kirkko madallettiin, rakennettiin kellotorni kiinni kirkkoon sekä ovi- ja ikkuna-aukkoja lisättiin.
Kirkkomaan luoteiskulmassa oli suomenkielinen puukirkko, joka tuhoutui tulipalossa. Suomenkielisten kirkko muutti eteläiseen asehuoneeseen ja vuonna 1903 suomenkielisten kirkko lakkautettiin ja kaikki osallistuvat yhteisiin jumalanpalveluksiin isossa kirkossa.

Kirkkoa on korjattu 1903 arkkitehti Lars Sonckin johdolla, jolloin koristelua ja lattian materiaalia muutettiin. Amos Andersson, kemiöläisten oma poika rahoitti vuonna 1922 kirkon restauroinnin, jolloin kirkon sisustusta muutettiin ja esim. kirkon kuori-ikkuna sai lasimaalauksen.

Kirkon lasimaalauksen on lahjoittanut Amos Andersson vuonna 1922 ja sen on piirtänyt Armas Lindgren. Alareunassa olevat kolme miestä esittävät Petrus Muratoria, Fredrik Gabriel Hedbergiä ja Sigfrid Aronus Forsiusta.

Vasemmalla oleva taulu on kirkon aikaisempi alttaritaulu, jonka maalasi Elin Danilsson-Gambog Firenzessä, Italiassa vuonna 1897, joka kuuluu kirkon tunnetuimpiin taideteoksiin.

Kirkkosalissa olevat urut ovat vuodelta 1969.

Sisäänkäynnin ulkopuolella on Paraisilta olevana taiteilijan Gustaf Wilhelm Finnbergin maalaukset Kristuksesta ja hänen apostoleistaan 1820-luvulta. Kemiöläiset pitivät hänen maalauksiaan puolivalmiina. Hänen tapansa maalata ei vastannut tyypillistä pikkutarkkaa maalaustapaa, vaan hän maalasi viitteellisin pensselivedoin.

Kemiönsaaren seurakunta, istumapaikkoja kirkossa 500.

Kemiön Pyhän Andreaksen kirkko
Suomenkulmantie 13
25700 Kemiö

Kuvat ©Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Jätä kommentti