Yllättävä Kapellbacken Sjundby Siuntio 5.4.2020

Metsässä sielulla rauha
Liikenteen äänet ei pauha
Ääniä luonnon voi kuunnella
samalla puita halailla

emme nähneet kummituksia
emmekä rakennuksia
vain metsän huminaa

Lähdimme metsästämään lähellä Porkkalaniemeä olevaa pantereedin aikaista venäläistä lentokenttää. Googlesta katselimme, että pellolla pitäisi näkyä vanha rakennelma kuin myös pellonlaidalla.
Porkkalantietä pitkin ajellessamme siellä kävi semmoinen autojen kuhina, että tuntui kuin Kehällä olisi ajellut. Autoja lappoi niin edessä kuin takanakin, jotka häiritsivät meidän tutkimusmatkaamme.
Oli erittäin vaikeaa löytää pysähdyspaikkaa, kun ei oikein voinut pysähdellä liikenteen takia. Lopulta löysimme yhden, josta oli hankalaa palata takaisin tielle. Tätä se korona teettää, että ihmiset pakkautuvat yhteen paikkaan. Luovutimme ja käymme toisen kerran, koronatilanteen rauhoittuttua ja ihmisten alkaessa ulkoilla muualla kuin ulkoilualueilla.
Päätimme lähteä katsomaan Sjundbyn kartanoa ja sen kaunista ympäristöä ja juomaan sinne eväskahvit. Kaunis, aurinkoinen ja lämmin ilma kuljetti meidät mutkaista tietä Sunbyyn kartanolle. Täällä ei liikenteestä ollut haittaa eikä ihmispaljoudesta. Kartanon kosken rannalle saapuessamme siellä oli pari autoa. Krisse oli huomannut Googlesta paikan Vanhasta kirkonpaikasta metsikössä ennen kartanoa, josta luimme netistä ja se oli Kapellbackenin vanhan kirkonpaikka.

Kävellä läähätimme mäkeä ylös kohti metsikköä, missä muistomerkki oli. Löysimme mäen päältä polun metsään ja lähdimme sitä seuraamaan. Kuten muissakin metsissä polut haarautuvat tai häviävät kokonaan. Rämpimistä, polun uudelleen löytymistä, sinnikkyyttä ja Krissen toimiessa matkaoppaana edelläni, hän huomasi vihdoin ristin karsikkoituneessa kuusikossa.

Tuolla risti häämöttää hiukan puiden keskellä kuvassa vähän vasemmalla ja voi vähän hahmotella kirkon jäännöksiä maastossa.

Olipa hieno yllätys metsässä. Mekin olemme kuitenkin täällä Sjundbyn aluella käyneet muutaman kerran ja nyt törmäsimme tähän paikkaan ensimmäistä kertaa. Koskaan ei tiedä mitä metsät kätkevät sisäänsä. Tuolla paikalla on sijainnut mahdollisesti Siuntion ensimmäinen kirkko, katolinen kappeli, joka toimi todennäköisesti Sjundbyn linnan kappelina. Se on ollut tällä paikalla Siuntion pitäjän kirkon rakentamiseen saakka eli vuoteen 1460. Paikalle on pystytetty  muistomerkiksi puinen risti, jossa on pieni puuveistos ja muistolaatta. Paikalla oli näkyvissä luonnon peittämiä rakenteiden jäänteitä, jotka eivät oikein valokuvissa erotu. Mäeltä on löydetty 1935 soranoton yhteydessä pääkallon osia ja luita, joten kappelin vieressä lienee ollut hautausmaa. Luita pidetään 1700-luvulla ruttoon kuolleiden ihmisten luina.
Perimätiedon mukaan kirkon viimeinen katolinen pappi hirttäytyi Kapellbackenin mäellä.
Luonto, metsän hiljaisuus, paitsi puiden hinkkauksesta toisiinsa kuuluva ääni, tuntui sopivalta mielenrauhalle. Vai oliko paikan pyhyydellä osuutta asiaan. 

Kapelbackeniin liittyy paljon kummitustarinoita. Tässä yksi: On kerrottu päättömästä ritarista, joka vaeltelee aluella. Hui; eipä uskaltaisi pimeällä tuolla metsässä vaeltaa. Ja onneksi ei tiedetty aiemmin, ennen kuin paremmin tätä asiaa ja paikkaa tutkin. Toinen tarina: perimätiedon mukaa Sjundbyhyn on muinoin rakennettu luostari, jonka rakennustyöläisiä oli 12 tanskalaista vankia. Vangit haudattiin myöhemmin Kapellbackeniin ja niiden uskottiin kummittelevan vielä 1900-luvun alussa. 

Tuli vastaan kiva pienen pieni metsälampi vai keväinen valumavesien kerääntymispainanne. Siinä oli vielä rippeitä jäästä ja todella vesi heijastuvine puineen sai meidät hullaantumaan ja kuvaamaan tätä ”lätäkköä”.

Varjossa oli vielä jäänteitä lumesta-

Sjundbyn kartanon alue rakennuksineen on kaunista, rauhallista ja historiallista aluetta, jota joki ja koski koristaa ja antaa paikalle raikkaan leiman. Täällä on mukava piipahtaa eri vuodenaikoina. Olen tästä kirjoittanut aiemmin, niin en tässä avaa näitä rakennuksia sen enempää. Kuvia vain huhtikuun alun maisemista ja kosken kuohuista.

Mereltä noustiin 1500-luvulla tänne Sjundbyn kosken alasuvantoon, joka oli muinoin vilkas kauppapaikka. Kosken etelänpuoleinen mäki (Kapellbacken) kätkee vanhan kirkon paikan. Myöhemmin kauppapaikka siirtyi Pikkalan sillan läheisyyteen, mutta veneillä ja proomuilla jatkui vielä sen jälkeenkin. Sjundbystä vietiin mm. Rääveliin erilaisia maataloustuotteitta ja puutavaraa 1700-luvulle asti.

Sjundby ja Kapellbacken
Sjundbyntie
02580 Siuntio

Kapellback on metsäkävelyä

Nähtävyydet lähellä: Sjundyn kartano, koski

Kuvat©2020. Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Jätä kommentti