Trollshovda Raasepori 11.4.2020



Ihmisiä pakoon, hiljaisuus tulkoon,
vain lintujen laulu, maisema kuin taulu,
nautimme luonnosta, reissusta.
vuokoista, vanhoista kivien koloista.

Pakoon, pakoon, muille maille, missä todennäköisyys törmätä ihmisiin on häviävän pieni. Emme nähneet trulleja, joten päädyimme katsomaan Trollshodvan ruukkia. Suuntasimme Raaseporiin ja siellä Trollshodvaan. Ajelimme rauhallista vauhtia pitkin rantatietä Karjaan kautta, kohti Perniötä, eli menimme lähelle Uudenmaan rajaa. Ei näkynyt poliiseja eikä tiesulkuja. Elettiin korona-aikaa ja Uusimaa oli suljettua aluetta.

Voi mahdoton, että tie oli mutkainen, erittäin vaihtelevaa maastoa. Alkumatka männikköistä, hiekkaista matkaa, loppumatkasta peltomaisemia ja taloja peltojen reunoilla. Oikea luomutie, ei ollut mutkia laitettu suoriksi, vaan kaikki jätetty paikoilleen, vaikka päällysteen olikin saanut päällensä.
Loppumatkasta tie muuttui soratieksi vähän ennen Trollshovdaa. Luulimme tien päättyvän talon pihaan, mutta talon nurkalta tie jatkui mutkan takaa ja näimme kohteemme olevan edessä. Kuvassa tuolta ylhäältä ajelimme tänne alas.

Trollshovda kiinnosti meitä siellä olleen ruukin takia. Ruukki on sijainnut Trollshovdan lahden pohjukassa ja pohjukassa vedessä on vielä näkyvissä laiturirakenteiden jäännöksiä. Ruukista on jäljellä viisi slagikivistä hiiliuunirakennusta. Kaksi heti alamäessä ja seuraavat kaksi tien kääntyessä vasemmalla meren pohjukan mukaisesti.

Nämä sijaitsivat mutkan jälkeen. Näiden rakennusten vierellä oli entisten rakennusten raunioita. Tästä eteenpäin oli kappelirakennus.
Näin kauniita värejä saattoi nähdä rakennusten seinissä.
Ovessa oli risti, joka kuvasti rakennuksen kritillisyyttä, eli kappelia.
Ihmettlimme tätä ikkunaa, joka osottutui kappelin ikkunaksi, siksi näin hieno.

Viides, vihitty kappeliksi, oli vähän matkan päässä hoidetulla piha-alueella. Hiiliuuneja  on ollut 12-13, ja osasta oli jäljellä rakennuksen raunioita. Tien ali kulki pieni puro, joka laski meren pohjukkaan, josta ruukki on saanut vesivoimansa. Ruukin työtekijöiden asunnot ovat sijainneet kalliolla molemmin puolin tietä.

Kappeli.
Näkymä kappelin rannasta meren pohjukkaan. Vasemmassa reunassa vedessä pilkottaa laiturin rakenteita.
samoin laiturilta toiseen suuntaan näkyy oikeaalla vedessä entisiä rakenteita.

Vuorineuvos Johan Julin perusti ruukin 1840 ja ruukki toimi vuoteen 1915. Aluksi se käytti Julin omista kaivoksista saatua rautamalmia sekä Itä-Suomesta tuotua järvi- ja suomalmia. Ruukin käytyä vanhanaikaiseksi sen käyttö lopetettiin 1915, kun loput Ruotsista kuljetetut malmit oli käytetty loppuun.

Jatkoimme vielä jonkun matkaa ruukilta eteenpäin ja tien vieressä olivat nuo kaksi pientä rakennusta; kellareita? Jonkun matkan päässä oli rannoilla kesäasuntoja ja muita rakennuksia. Nainen tien reunalla moikkasi meille iloisesti, liekö ajatellut meitä tutuikseen. Tie olisi jatkunut Perniöön saakka, mutta käännyimme takaisin, kun emme halua olla rajan rikkojia.

Näkymä Gretarbyvikenille.
Hiekkaista mäntymetsää Trollshovdantien alussa.

Kuninkaantiellä Persbölessä sijaitsee Puutarha Tahvosten taimitarha. Tien kummallakin puolella näkyy pellolla näkyy taimia odottamassa uusia omistajiaan.  Ihana kevät. Jatkoimme matkaamme Karjaan Lepinjärven kautta kotiin.

Trollshovda ruukki
Trollshovdantie 1104
10520 Raasepori

Helppokulkuinen reitti.

Kuvat ©2020. Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Yksi kommentti artikkeliin ”Trollshovda Raasepori 11.4.2020

  1. Päivitysilmoitus: Kauniita vanhoja siltoja reissujen varrelta – Reiskat ja Reppu

Jätä kommentti