Marian kirkko, Hamina, Kymenlaakso

Haminan keskustassa, lähellä Raatihuoneen toria, sijaitsee Vehkalahden kirkko eli Marian kirkko, joka on nykyään Haminan pääkirkko.
Päälle päin uljaan näköisen kirkon sisus paljasti mielenkiintoisen asian. Nämä komeat valkoisiksi maalatut ulkoseinät ovatkin keskiaikaisen kirkon seinät. Tällä paikalla ennen tämän kirkon uudistusta oli sijainnut keskiaikainen kirkko.

Vehkalahden kirkkopitäjä on perustettu 1340-luvulla tai aiemmin. On arveltu, että samalla paikalla on voinut olla pari puukirkkoa jo ennen tämän keskiaikaisen kirkon rakentamista. Keskiaikainen kirkko oli rakennettu 1430-1470 välisenä aikana.

Vehkalahden eli Marin kirkkon piirroskuva 1600-1700-luvulta on kirjasta ”Vehkalahti, 600-vuotisjuhlan muistojulkaisu” kannesta 1936.
Kirkon keskiaikaisuudesta on jäänyt muistoksi itäpäädyn vihkiristi. Kuva M-L Tella.

Kirkko on kokenut kovia, 1570-1590 sotien aikana kirkko ryöstettiin ja poltettiin kahdesti. Haminan palossa 1872 kirkko tuhoutui pahasti. Niin pahasti, että apuun kutsuttiin arkkitehti Engel.

Kirkon seinälle on ikuistettu rakentamisvuosi ja suurimpien korjausten ajankohdat.

Kirkko muutettiin vuonna 1828 Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaan, jolloin kirkosta jäivät jäljellä vain keskiaikaiset ulkoseinät. Engel toimi silloin Suomen Suuriruhtinaskunnan rakennusasioiden vastaavana. Kellotorni rakennettiin kiinni kirkkoon ja alttariosa sekä kirkon sisäosat uudistettiin kokonaan, samalla kattoa madallettiin.

Vuoden 1963 korjauksissa vanhat uunit poistettiin ja mustuneet seinät maalattiin. Ylimmät parvet poistettiin, pilareita kavennettiin, alttari sai uuden muodon ja saarnastuoli siirrettiin toiseen paikkaan.

Vehkalahden kirkko 1926. Kuva Suomen elinkeinoelämän keskusarkiston (Elka) luvalla. Lähde Finna.
Vehkalahden kirkko 1926. Kuva Elkan luvalla. Lähde Finna.

Viimeisin muutos tehtiin 2013 arkkitehti Ulla Raholan suunnitelmien mukaan, jolloin palautettiin jotain keskiajalta ja Engelin ajoilta 1800-luvulta.
Esimerkiksi alttarialuetta madallettiin esteettomättömäksi, kynttiläkruunut ja pylväiden messinkilampetit otettiin esiin.

Vehkalahden kirkkomuseo löytyy kirkon asehuoneen yläosasta. Suuri se ei ole, mutta tavaroita ja esineistöä löytyy 1700-luvulta lähtien, mutta pääosin 1800-luvulta.

Vanhan keskiaikaisen kirkon pohja- ja päätypiirustus.

Marian kirkko kuuluu Haminan seurakuntaan ja sinne mahtuu 550 sanankuulijaa.

Marian kirkko
Pikkuympyränkatu 34
49400 Hamina

Kuvat ©Reiskat ja Reppu. Kaikki oikeudet pidätetään.

Jätä kommentti