Tömerä Tönnön mylly Orimattila ja Pukkila 20.10.2019

Mylly se jauhaa
vehnää ja kauraa
koski pauhaa

ei hetken rauhaa
historiaa on paljon tällä
myllyllä viehättävällä

elokuvia, suomi-filmejä
siltajuhlia ja köydenvetoja

Mylly Tönnön kylässä Orimattilassa kuulosti kivalle, ja sitten paljastui, että siellä oli historiallinen silta ja sillan alla Tönnön koski. Päivä oli pilvinen lokakuun päivä, maisema näytti harmaalle, mutta mieli utelias.  Siellä oli tosiaan Suomen ensimmäinen kaarisilta, joka on samalla vanhin säilynyt teräsbetoninen silta joka ylittää Porvoonjoen. Kohde oli meille mitä mielenkiintoisin. 

Sillan yli kulkeva tie noudattaa osittain 1700-luvun tielinjausta.

Sillan on suunnitellut sillanrakennusprofessori Jalmar Castrén, ja se rakennettiin vuonna 1911. Suunnitelmaan suhtauduttiin erittäin epäilevästi, koska aiemmin ei ollut tehty teräsbetonista siltaa. Sillassa on kolme erillistä betonikaarta, pituudeltaan se on 37 m, leveydeltään 6,5 m ja aukon vapaa leveys 22,5 m. Silta korvasi aiemman vanhan puisen sillan. Silta poistui käytöstä 1971, ja siitä tuli museosilta vuonna 1982. Nykyään se saa kantaa ylpeänä historiallista arvoaan Suomen ensimmäisenä betonisena kaarisiltana ja vanhimpana säilyneenä teräsbetonisiltana. 

Näkymä sillan toiselle puolelle.
Sillalla on kivetty kansi, joka ei oikein kuvissa näy.

Koskeen on liittynyt monesti mylly, joten täällä niitä on ollut kaksi kappaletta 1800- ja 1900-luvulta. Ensimmäinen mylly on ollut jo vuonna 1586. 1800-luvulla koski käytti peräti kolmea myllyä ja sahaa. Sahasta on vain rauniot jäljellä.  Tönnön mylly on vuodelta 1909 olevajoka turbiinimylly, toimii nykyään potkuriturbiinilla. 

Punainen rakennus on käytössä oleva Tönnön mylly.
Kosken toisella puolella oli käyttämätön mylly.

Me siinä tutkistelimme sillan seutua ja kosken kuohuja sekä kävelimme myllyn luo. Huomasimme myllyn seinällä olevasta laatasta, että myllyalueella on kuvattu Suomi-elokuvia. Ihaillessamme myllyrakennusta vanhempi mies saapui luoksemme. Hän kertoili meille joen kunnosta ja sen likaisuudesta. Yks kaks hän aukaisi myllyn oven. Kysyimme voimmeko tulla sisään? Tottakai, hän vastasi. 

Olimme todella otettuja hänen ystävällisyydestään päästyämme tutustumaan myllyyn. Kyseessä oli Tönnön mylly, joka on edelleen käytössä. Kotiin tuliaisiksi ostimme lisäaineettomia Tönnön myllyn kaurahiutaleita. Olipa hieno kokemus päästä myllyn sisälle tutustumaan myllyn laitteisiin. Tönnön sillan ja myllyn läheisyydessä pidetään vuosittain siltajuhlat ja kylän köydenvetokilpailu.

Hiutaleet punnittiin vanhalla vaa’alla.
Tönnön koulu näytti komealle rakennukselle.

Jatkoimme matkaa Orimattilan kirkolle aivan fiiliksissä myllyvierailusta ja kaurahiutaleista. Vähästä se ihminen ilahtuu. Tuntui aivan auringonpaisteelta pilvisessä säässä.
Tämä komea Orimattilan kirkko on rakennettu 1866 ja on seurakunnan neljäs kirkko. Jean Wikin suunnittelema kirkko on mahtavan kokoinen, sillä istumatilaa on 2500 vierailijalla. Graniitista rakennettu kirkko on ristikirkko.

Tämä oli hienon näköinen kirkko.

Kurkistelimme vähän kellotornin sisälle, mitä siellä nähtäisiin. No nähtiin kello ja ylös johtavat portaat.

Orimattilan vanha pappila.

Kotimatka jatkui Orimattilasta Pukkilan kirkon kautta kotiin. Pukkilan punainen kirkko on rakennettu 1814, sen on suunnitellut Matti Åkergren. Perimätarinan mukaan kyläläiset rakensivat kirkon vihittävään kuntoon neljässä kuukaudessa. Ensimmäinen kirkko oli rakennettu 1606 ja sijaitsi tästä kirkosta kilometrin päässä. Vanhan kirkon paikalla on muistomerkki.

Hieno puuveistos oli hautausmaalla, mutta tietoa ei tästä löytynyt.

Pukkilan kirkonmäki on arvokasta perinnebiotooppialuetta. Alueella on harvinaista kangasketo-tyyppistä kasvillisuutta. 

Näin tuli lokakuinen päivä päätökseen. Ilmat ovat välillä mitä ovat, mutta se on elämää. Emme anna sään hirveästi vaikuttaa asiaan, vaikka aurinkoisella ilmalla maisemissa on oma hohto. Kannattaa käydä tutustumassa myllyyn ja ostamassa sieltä luonnonmukaista lähituotettuja jauhoja ja ryynejä.

Tönnön mylly ja silta
Tönnönkoskentie 8
16300 Orimattila

Orimattilan kirkko
Kirkkopuisto 
16300 Orimattila

Pukkilan kirkko
Keskustie 25
07560 Pukkila

Kuvat©2019. Reppu ja Reiskat. Kaikki oikeudet pidätetää

Yksi kommentti artikkeliin ”Tömerä Tönnön mylly Orimattila ja Pukkila 20.10.2019

  1. Päivitysilmoitus: Kauniita vanhoja siltoja reissujen varrelta – Reiskat ja Reppu

Jätä kommentti